СЛАВА КАПЕЛЕ МАНАСТИРА НИКОЉЕ

СЛАВА КАПЕЛЕ МАНАСТИРА НИКОЉЕУ суботу, 15. августа 2020. године, када молитвено прослављамо Пренос моштију Светог Архиђакона Стефана, у манастиру Никоље служена је Литургија поводом славе манастирске капеле.

Литургијским сабрањем началствовао је архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић. Саслуживали су протојереј – ставрофор Слободан Богојевић, протојереј Ненад Савић, протонамесник Бранимир Товиловић, протонамесник Дејан Динић, протонамесник Остоја Пешић и ђакон Стеван Илић.

За лепоту појања заслужан је Хор “Опленац” којим је дириговала госпођа Марија Ракоњац.

На почетку беседе којом се сабраном народу обратио протонамесник Бранимир Товиловић частитана је слава игуманији Евдокији и свом њеном сестринству. Затим је протонамесник подсетио све окупљене да је Бог рекао првом човеку Адаму да не окуси од дрвета познања добра и зла. То је заправо заповест о посту, али Адам имајући слободу коју је злоупотребио није успео да испуни ту заповест. Окусивши плодове са тог дрвета, Адам бива изгнан у овај свет где се итекако осећа слабим и немоћним да било шта учини мимо Бога. Бог, међутим, није оставио човека да пропадне него шаље Сина свог Јединородног да свако ко у њега верује има живот вечни. Међутим ми људи знамо да не прихватимо Христа него својим гресима поново га разапињемо на крст. То чинимо на разне начине, али изгледа данас највише што друге осуђујемо. Свети апостол Јаков у својој посланици мудро каже да је језик мали орган у човековом телу, али велика зла може да нанесе. Због тога је веома важно да се чувамо од осуђивања других, нагласио је протонамесник Бранимир Товиловић.

Након заамвоне молитве славски колач са игуманијом ове свете обитељи, мати Евдокијом пресекао је протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић. Трпезом љубави коју су својом несебичном љубављу и трудом припремиле игуманија Евдокија и њено сестринство настављено је молитвено сабрање у манастиркој трпезарији.

Стеван Илић, ђакон


images/stories/Vesti/Avgust2020/nikolje.jpg