УПОКОЈИО СЕ У ГОСПОДУ СХИАРХИМАНДРИТ ЈОВАН (МАРИЧИЋ)

arhimandrit jovanУпокојио се у Господу велики и добри старац, схиархимандрит Јован (Маричић), старешина Манастира Тресије. Нека му Господ дарује вечни помен и Царство Небеско!

Заупокојена Литургија почиње сутра, 8. августа 2020. године, у 9 часова, а опело у 15 часова у манастиру Тресје (космајско намесништво).

Са светима упокој Христе, душу слуге Твога, где нема болести ни жалости, ни уздисања, но где је живот бесконачни.

Животопис Схиархимандрита Јована (Маричића)

Схиархимандрит Јован (Маричић), старешина Манастира Тресије, рођен је 1929. године у Неменикућу.

Рођен је од мајке Борике и оца Ђорђа Маричића и био је јединац у родитеља.

По рођењу је добио име Владислав и носио га је до свог монашења 5. маја 1956. године.

Од десете године старости се одликовао хришћанским животом. Још као дете је практиковао редовно читање Светог Писма и молитава, као и похађање богослужења.

Руком Блаженопочившег Епископа шумадијског Господина Валеријана је посвећен у чин јерођакона 1957. године, а у чин јеромонаха 1972. године.

Достојанствима Игумана (1986) и Архимандрита (1996) бива удостојен од Блаженопочившег Епископа шумадијског Господина Саве.

Високи чин Схиархимандрита је прихватио од руке Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована 2008. године.
Схиархимандрит Јован је био велики обновитељ и украситељ Манастира Тресије. Све време свога искушеничког и монашког живљења је провео у манастиру Светих Архангела – Тресије.