СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ВЕНЧАЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ВЕНЧАЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ суботу, 25. јула 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленић поводом празника иконе Пресвете Богородице Тројеручице.

Епископу су саслуживали: протојереј Драгослав Цветковић, јереј Александар Јаћимовић, ђакон Александар Цветковић и јерођакони Василије (Старовлах) и Јован (Прокин).

Чтецирали су господа Владимир Марјановић, Илија Арсенијевић и Марко Павловић.

На радост целе заједнице, следујући древној пракси, Епископ Јован је у чин брака увео Срђана Ђорђевића и Јовану Илић. Упућујући поуку младенцима, епископ је рекао: “Децо моја, молим вас да ако желите да будете добри хришћани и људи, угледајте се на Пресвету Богородицу и тражите њену молитвену заштиту. Знајте да заједницу живота морате да чувате као зеницу свог ока са осећањем да се можете спасити једино заједно. Често на венчању младенцима говорим да сте пошли у први разред животне и брачне школе. Циљ ученика јесте да научи лекцију и положи испит. Молим вас да живите хришћански и у љубави, али не само емотивној љубави, већ жртвеној. Будите спремни да жртвујете свој живот једно за друго уколико то буде потребно. Од данас нема поделе међу вама, јер је све заједничко. Нека вам заједничка буду љубав, вера и нада, али и патње, јер ће их свакако бити. Када имате љубави и заједништва неће вам бити тешко да их превазиђете”.

Након прочитаног јеванђелског зачала, епископ је верницима и монаштву честитао празник и подсетио их да је потребно непрестано тражити молитвено заступништво Пресвете Богородице: “Размислимо колика је улога Пресвете Богородице у домостроју Божијем. Заиста, размишљајући о овој великој Тајни Цркве и Свете Литургије из које извиру све Свете тајне, међу којима је и данашња Тајна брака коју су склопили наши Срђан и Јована, сматрам да је потребно да још ревносније и приљежније приђемо Пресветој Богородици и поверимо јој се кроз своје молитве”. Осврћући се на интеренсантан моменат из данашњег Јеванђеља о свадби у Кани Галилејској када Богородица говори слугама да учине шта год им Исус каже, владика је подвукао да нас Мајка Божија упућује на послушност Цркви: “Бог и Мајка Божија нас љубе и зато не смемо да се обазиремо по страни, већ њих да слушамо. Она је рекла да ће се молити за род људски. Када уђете у храм, погледајте икону Богородице Тројеручице. Неко је давно рекао да она са две руке придржава Сина свога, а са трећом придржава свакога од нас ко јој прилази”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након заамвоне молитве, пререзан је славски колач, након чега је уследила трпеза љубави коју је својим трудом уприличило сестринство манастира, на челу са игуманијом Нектаријом.

Лазар Марјановић