150 ГОДИНА ХРАМА ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ОРАШЦУ

150 ГОДИНА ХРАМА ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ОРАШЦУУ недељу, 19. јула 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Орашцу поводом 150 година од оснивања храма Светог Вазнесења Господњег у овом месту.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Мића Ћирковић, Архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Милисав Симић, парох орашачки, протојереј Слободан Раковић, протонамесник Иван Теодосић, јерођакони Јован (Прокин) и Василије (Старовлах) и ђакон Александар Бабић.

На прозбе су својим умилним и молитвеним гласовима одговарали чланови хора “Света Анастасија Српска” из Аранђеловца.

По читању Светога Јеванђеља Епископ Јован је све верне укрепио својом поучном и надахнутом беседом о моћи вере. Као основну поуку данашњег јеванђелског одељка Епископ је навео потребу за веровањем у Христа Исуса посебно када се молимо за оне који пате: “Све у нашем животу бива по вери нашој. Ми морамо знати да вером ходимо кроз живот, не знањем, али морамо такође знати и да није свака вера чудотворна. Јеванђелска вера превазилази и побеђује све природне законе. Само ако искрено и истински верујемо онда знамо да је Бог љубав, милосрђе и сигурност. Сваки човек има слободу којом може да се определи да ли ће бити са Богом или ће се одвојити од Њега. Наш живот се заснива на трагању за вером и за истином, а ономе који верује је све могуће. Онај ко има искрену веру никада неће пасти у очајање. Вера нас подстиче да се окренемо Ономе који нам је живот наш подарио. Од Бога добијамо благодат, али тачно онолико колика је наша вера. Она је та која нас приводи Христу и доводи до самог Бога. За онога који нема вере, за њега и најобичније, могуће ствари, постају немогуће. Ово данашње Јеванђеље нам је добра и блага вест о вери. Човек све више се предаје безверју и престаје да се радује и бива срећан, баш због недостатка вере. Најлепша и најрадоснија вест која треба човеку овога доба и овога времена јесте та да ће нас све Господ спасити и избавити. Човек када посустане осећа се слабим баш због тог недостатка вере”. Епископ нас је поучио и појаснио нам значај кључне реченице из данашњег Светог Јеванђеља, а то је “Опраштају ти се греси”, јер тим речима нас Господ ослобађа од веза овога света, јер нас поред тога још учи да не треба да се бојимо већ да треба да верујемо: “Себе затварамо не веровањем у Бога и веома смо склони да умањујемо своје грехе, али морамо знати да сваки, чак и најмањи грех јесте велики ако није исповеђен и ако се нисмо искрено покајали због њега. Човек постаје највећи слабић када изгуби веру. Бити јак у вери значи бити истрајан у добродетељима”, наводи Епископ Јован.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије Епископ Јован је уручио Архијерејске грамате признања Господи: Божидару Павловићу, Милану Лазаревићу, Живану Милојевићу, Радиши Анићу из Орашца и Господину Љубиши Станисављевићу из Шаторње.
Потом се вернима и Епископу обратио парох орашачки протојереј-ставрофор Милисав Симић и захвалио се својим парохијанима који су увек били расположени да помогну своју Свету Цркву, а затим и Епископу Јовану који је увек био ту за њега и за његове парохијане и крепио их и подржао у сваком исправном науму којим су желели да украсе у увеличају славу овог и свих осталих храмова на овој парохији.

јереј Немања Искић