НОВА ЦРКВА У ЈАГОДИНИ ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ ХРАМОВНУ СЛАВУ

НОВА ЦРКВА У ЈАГОДИНИ ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ ХРАМОВНУ СЛАВУНа дан када наша Црква прославља Свете првопрестолне апостоле Петра и Павла, у нашем храму у Јагодини, Свету Литургију су саслуживали протојереј-ставрофор Радомир Ракић, протојереј-ставрофор Радосав Станковић, протојереј Александар Гајић, протојереј Дејан Ђорђевић, протонамесник Миломир Тодоровић, јереј Милан Ђорђевић, протођакон Нинослав Дирак и ђакон Далибор Нићифоровић.

У благољепију Божанствене Литургије је учествовао и хор цркве Светих апостола Петра и Павла, као и јагодински вероучитељи.

Након прочитаног апостолског зачала, који је прочитао вероучитељ Младен Ристановић, протођакон Нинослав је прочитао Јеванђеље.

Началстујући свештеник на данашњем Евхаристијском сабрању, протојереј-ставрофор Радомир Ракић, произнео је богоугодну беседу након прочитаног Јеванђељског зачала, поучавајући верне, који су се сабрали у нашем храму. Прота се, на почетку своје беседе, осврнуо на Житија Светих првопрестолних апостола. Он је запитао - Ко је Христос?, и поновио речи Светих апостола Петра “Ти си Христос, Син Бога Свевишњега”. Црква слави Петра, који је пронео Христову науку од Јерусалима до Рима, који је лечио болесне. Био је рибар и Бог га је изабрао за ученика. Али и он је имао своје слабости, одрекао се три пута Христа. На крају се апостол Петар покајао и “горко заплакао.” Свој овоземаљски живор је завршио распећем. “Павле, као Савле, гонио је хришћане све док му се Господ није јавио на путу за Дамаск. И он се преобратио и постао ревносни ученик Христа,” додао је началствујући протојереј. Прота је опоменуо да се пазимо данашњих грехова, данашњих искушења; да се измиримо, да живимо у слози, миру и љубави. И да се молимо Светим апостолима Петру и Павлу који су наши заштитници пред Господом.

Светој Чаши Спасења приступио је велики број верног народа, а након Свете Литургије, свештенство и верни народ су опходили цркву у свечаној Литији и пререзали славске колаче. Славски колачар ове године је господин Милидар Гајић са својом породицом, а нови је Душан Марковић. Такође, свој славски колач је имао и хор наше цркве, чији колачар је Љиљана Милеуснић-Марковић, док је за следећу годину преузела Слађана Арсић.

На крају, братство Нове јагодинске цркве је припремило Трпезу љубави.

протођакон Нинослав Дирак