БДЕНИЈЕ И СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ЈАГОДИНИ

БДЕНИЈЕ И СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ЈАГОДИНИУ недељу 26. јануара 2020, у навечерје празника Светог Саве, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је празнично бденије у јагодинској цркви Свете Петке.

Епископу су саслуживали: умировљени протојереј-ставрофор Радосав Станковић, помоћник архијерејског намесника протојереј Александар Гајић, протонамесник Бобан Сеновић, протонамесник Миломир Тодоровић, јереј Немања Стефановић, јереј Милан Ђорђевић, протођакон Иван Гашић и јерођакон Јован (Прокин), са чтечевима Младеном Алексићем и Јованом Ивановићем.

У својој беседи на крају бденија Преосвећени Владика је рекао: “Свети Сава је наш потпис и печат, он нам је ставио печат Христов, он нас је крстио и он нас је миропомазао, он нам је дао веру праву”.

У данашњем Јеванђељу смо чули да се “свећа не пали и не ставља под суд да гори, већ на свећњак, да светли свима који су у кући”. Владика додаје да: “тај наш свећњак је Свети Сава, он нам светли, он крчи пут српском народу, он је тај који нам помаже да пронађемо Бога у себи. Захваљујући Светом Сави, ми смо на Христовој страни. Светосавски пут је Христов пут, јер је Свети Сава дао све за Христа, а Христа ни за шта”.

Због свега тога, нагласио је наш Преосвећени Владика, треба да учинимо све што је до нас, како би били препознати и пред Богом и пред Светим Савом, да нас се не постиде и да нас увек препознају као Христове следбенике.

После завршетка празничног бденија у Културном центру у Јагодини одржана је Светосавска академија под насловом: “То смо ми: Светитеља Саве синови и кћери”.

После отпеваног тропара Светом Сави, Академију је отворио Преосвећени Владика Јован својом надахнутом беседом. Између осталог, Владика је подсетио на речи Светог владике Николаја да је Свети Сава најлепше српско дете: “У сваком нашем детету треба видети лик Светога Саве. Много је написано о Светом Сави, али то је књига још увек неишчитана и неисписана. То што је књига неисписана је аманет нама да исписујемо књигу светосавску, а та књига је Свето Јеванђеље. Сава је водио свој народ Христу и ширио мир, љубав и слогу”. Владика је поручио да се и ми морамо држати Христа да бисмо остали деца Светог Саве. По завршетку беседе, Владика је уручио награде ученицима основних и средњих школа, који су освојили прве награде у казивању стихова и на Светосавском темату током протекле Светосавске недеље.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У наставку програма учешће су узели ученици основних школа 17. октобар, Горан Остојић, Бошко Ђуричић, Рада Миљковић, Милан Мијалковић и Љубиша Урошевић, Музичке школе Владимир Ђорђевић и Школе за ученике оштећеног слуха и говора 11. мај певањем и рецитовањем духовних песама. Ученици јагодинске Гимназије Светозар Марковић су за ову прилику приредили драмске комаде везане за прво обележавање Светог Саве као школске славе 1840. године, као и за прославу Светог Саве у модерно доба, које је приредио вероучитељ Предраг Димитријевић. Програм су својим учешћем улепшали чланови хорова храма Светих архангела Михаила и Гаврила и храма Светих апостола Петра и Павла, Факултета педагошких наука и КУД-а Каблови из Јагодине.

На крају програма сви учесници су заједно отпевали Химну Светом Сави.

Овогодишња академија је изазвала бројне похвале публике, а забележене су и изјаве појединих присутних да је ово најбоље приређена Светосавска академија у Јагодини у протеклих 18 година. Највећу похвалу за овакве оцене има председник ЦО Старе Цркве у Јагодини, господин Мирослав Ђорђевић, који је режирао представу, уз помоћ вероучитеља беличког намесништва.


Милош Ћирић, јереј

Нинослав Дирак, протођакон