СВЕТОСАВСКА ДУХОВНА АКАДЕМИЈА У СОПОТУ

СВЕТОСАВСКА ДУХОВНА АКАДЕМИЈА У СОПОТУ“Радуј се, Ти, који си примио испуњење обећања Јеванђелских.
Радуј се, који си стекао смиреношћу увишење.
Радуј се, јер си пребивајући у туђим крајевима име Христово чудесима својим прославио.
Радуј се, јер си идући од града до града верне у побожности утврђивао.
Радуј се, јер си и блиске и удаљене усрдно ка Христу приводио.
Радуј се, Светитељу Саво, први пастиру и учитељу српски и дивни чудотворче”.

(Акатист Светоме Сави првом Архиепископу српском)

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, 23. јануара 2020. године, у организацији Центра за културу – Сопот и Црквене општине Сопот, одржана је Светосавска академија под називом “(У)ОЧИ СВЕТОГ САВЕ”. Академија је отпочела извођењем Светосавске химне, вокалног састава при Центру за културу у Сопоту који носи назив “Неуме Сопотске”.

“У било ком вакату, у овом нашем српскоме народу, није било таквога човека и таквог светитеља који у себи толико јасно и вечно спојио небо и земљу, прошлост и будућност, песму и причу, легенду и приповетку, символизам и реализам, опипљиво и надоумно као што је то учинио Свети отац наш Сава”, речено је на почетку скупа, на коме је беседу одржао јеромонах Петар (Драгојловић), игуман манастира Пиносава.

Све чега се он дотакао добијало је вечни смисао и поуку. Све што је благословио процветало је и плодом родило.Све што је залио сузом љубави према Христу Богу и своме роду и данас стоји и одолева ветровима времености и бурама светске променљивости.

Где год је стао својом стопом место се оно позлатило. Где год се наслонио својом руком никло је дрво свештеног предања и истинитих легенди.

И заиста, када Светоме оцу Сави појемо химне и песме хвалоспевне, или читамо дубокомисаоне народне легенде о њему као монаху и просветитељу српскоме, или слушамо приче пуне небоземних символа вечне мудрости Божије, душе се наше напајају са непресушног кладенца јеванђеља Христовог испењеног у животу највећег Србина у свим световима.

Свети Сава се у своме тропару назива наставником и учитељем пута који води у Живот вечни. Тај пут јесте једино и важан, јер су сви наши путеви само путељци и странпутице ако путем Светлости нисмо научили ходити.

Може човек Србин лутати и залутати у овоме животу, али ако се Светоме Сави само једном искрено обрати са смиреном молитвом и чврстом вером, Свети Сава ће га сигурно увести у Царство Божије, јер он је тај српски Мојсеј који род наш српски “изводи из Египта, и преко Црвенога Мора и Синаја уводи у Обећану Земљу небеске отаџбине”.

У наставку програма женски хор “Неуме сопотске”, светосавску академију додатно је обогатио и извођењем песме “Милешевка”, а потом је уследила и премијера филма “Стопама Деспота Стефана Лазаревића”.

вероучитељ Бојан Миленовић