ВЛАДИКА ЈОВАН: “ИМАЈТЕ ВЕРУ У БОГА”

ВЛАДИКА ЈОВАН: “ИМАЈТЕ ВЕРУ У БОГА”У среду 22. јануара, када света православна Црква слави светог мученика Полиевкта и светог Филипа Московског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у Бресници, уз саслужење протојереја Саше Антонијевића, јереја Милоша Ђурића и ђакона Немање Стојковића.

У богонадахнутој беседи владика Јован је између осталог рекао да нас данашње Јеванђеље поучава да је вера основ нашег живота, али не само нашег живота, већ и нашег знања. “Вером сазнајемо много више него што сазнајемо нашим разумом. Господ нам каже да имамо веру у Бога, зато што човек који има веру у Бога он припада Њему, коме верује он се Њему и предаје. Још нам је потребно да имамо веру у Бога, зато што вером усељавамо Бога у нас. Зато апостол Павле каже: “Вером ходимо Христа ради”. Ко верује он и када пада верује да ће га Бог подићи. Када верујемо у Бога, онда лакше верујемо и у другог човека”, поручио је владика.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Још је епископ нагласио речи Господње које говори кроз Јеванђеље “Ако можеш веровати, све је могуће ономе који верује”. Али није довољно на устима да имамо ту веру, већ на делима. Човек кроз веру треба да тражи благодат Божију, да може да се одупре свим невољама и свим искушењима.

ђакон Немања Стојковић