БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИБогојављење, празник када Црква прославља крштење Господа нашега Исуса Христа и јављање Бога као Свете Тројице, Бога Оца чији се глас јавио са неба, Сина Божјег Господа Исуса Христа и Духа Светог као белог голуба, свечано је прослављен и у Смедеревској Паланци. Служене су свете Литургије у оба парохијска храма.

После свете Литургије служено је велико освећење воде у присуству великог броја верног народа који је дошао да се помоли Богу и понесе освећену Богојављенску воду у своје домове да им буде за духовно и телесно здравље и напредак.

Добра пракса никада не престаје - она прелази у традицију. Тако је и ове године у Смедеревској Паланци по трeћи пут организовано пливање за Часни Крст на језеру Кудреч. Од прошлогодишњих 26 учесника ове године је број порастао на 33 учесника. Свештенство из оба храма припремило је скромне поклоне за учеснике и организаторе овог скупа. Одушевљени народ је сликао пливаче и њихов подвиг и поздрављао их је аплаузима.

Присутни народ и учесници су се растали уз поздрав “Бог се јави!” и “Ваистину се јави!”, са жељом да се и идуће године окупимо у још већем броју.

Владимир Степановић, ђакон