СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И МОЛЕБАН У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И МОЛЕБАН У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУУ недељу, 5. јануара 2020. године, када Црква прославља Оце и празнује светих десет мученика Критских, као и преподобног Наума Охридског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу. Епископу су саслуживали протојереј – ставрофор др Зоран Крстић и свештеници и ђакони Саборног храма.

Пристуним верницима се беседом обратио свештеник Душан Мучибабић који је говорио о духовној припреми за празник Рођења Богомладенца Христа, као и о искушењима која ових дана потресају Цркву Христову:

“Ево нас у данима припремних недеља пред празник који свети Јован Златоусти назива мајком свих празника, а то је Божић. Бог је постао човек да би човек постао Бог. У овим данима се морамо достојно припремити за величанствени празник који нам се ближи. Вера је начин на који се ми Богу саображавамо, вера је пут којим Богу притичемо, вера је заправо и лична и саборна; она никако не може бити само индивидуална. Ових дана сведоци смо немилих догађаја у Црној Гори где су одређене групације покушале и покушавају да изигравају Бога. Они желе да отму све што је Божије, притом занемарујући сву традицију и историјат једног народа. Нити се Бог лако предаје, а не предају се ни људи. Видели сте да реке људи, у овим тренуцима када се заправо боримо за хришћански опстанак, излазе на улице у молитвеној шетњи показујући тиме један величанствени отпор, да не желе предати оно што је најсветије у нама. Наша вера је угрожена, наш однос са Богом живим. Богосиновство које је Христос нама даровао треба свакодневно вежбати, без обзира на невољу. Оно што нас Србе одликује је да се сећамо Богомоље кад дође невоља. То није добро. Треба да се окупљамо у љубави и у светињи Божијој увек, и кад је невоља и када није невоља, и да благодаримо Богу за сва добра знана и незнана. Нико на појединачном плану није довољно праведан да заслужи милост Божију, али као што наша најузвишенија молитва каже: “Оче наш, ... нека буде воља твоја, и да дође Царство Твоје...” и да нам опрости дугове наше, не моје, него наше, то говори да пут који нам се указује, пут саборни, пут вере саборне, пут Цркве, не мој и твој пут, него пут Цркве, а Црква је место истине Божије. Нека би данас Господ озарио ваша срца, ваше душе, да будете оно што су били сви наши преци, почевши од Немањића па на даље, нека би Господ умножио наше породице, зауставио ово безглаво одлажење у стране земље да будемо туђи поданици, да будемо своји на своме и да будемо Божији људи! Нека вас Господ благослови и свако добро дарује”, била је порука свештеника Душана.

Беседа свештеника Душана Мучибабића

Неколико стотина верника учествовало је у евхаристијском сабрању, као и у Молебану за престанак терора над Црквом Божијом у Црној Гори, који је служио Епископ шумадијски Г. Јован заједно са свештенством и народом.

Поводом празновања Недеље светих отаца, Владика Јован је након Свете Литургије у владичанском двору поделио деци пригодне поклоне и честитао им празник.

протојереј Срећко Зечевић