ЕВХАРИСТИЈСКО САБРАЊЕ У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ

ЕВХАРИСТИЈСКО САБРАЊЕ У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ“Кад се размишља о мучеништву,
ко није подстакнут да се пита шта је разлог за то?
И након што испита наша учења,
ко их не би прихватио?”
Тертулијан

У четвртак, 12. децембра 2019. године, када Црква Христова светкује и празнује свете мученике Парамона и Филумена, служена је света Литургија у Старој Милошевој цркви у Крагујевцу.

Житија светитеља нам казују да је за време царевања незнабожног цара Деција Трајана (249-251. године после Христа), у Витинији Азијској био неки кнез Аквилин, који је гонио хришћане. Једном сатера он у тамницу триста седамдесет хришћана, и полазећи на Валсатијске топле воде он нареди да поведу са њим и мученике, јер је имао намеру да успут сврати у идолиште Посејдоново и да примора мученике да принесу идолску жртву. Када стигоше до идолишта, он дуго присиљаваше свете мученике да принесу жртву идолу лажнога бога Посејдона, али није успео да их натера на то ни милом ни силом. Баш тада, туда је пролазио један благочестив хришћанин Парамон. Угледавши такво мноштво светих мученика, осуђених на смрт, он стаде пред идолиштом и громким гласом викну: “О, како много праведника нечестиви кнез убија без кривице зато што они неће да се поклоне његовим бездахним и немим идолима!” Рекавши то на сав глас да сви чују, Парамон продужи свој пут. А кнез, чувши те Парамонове речи, нареди слугама својим да стигну Парамона и да га одмах убију. Слуге сустигоше блаженог Парамона и ухватише га. Тако свети мученик Парамон предаде своју благочестиву душу у руке Божије. У тај исти час и гореспоменути свети мученици (њих триста седамдесет) били су због исповедања Христа, мачем посечени пред Посејдоновим идолиштем...

Данашњом Литургијом је началствовао јереј Драгиша Богичевић, а саслуживао му је протођакон Мирослав Василијевић. Овом сабрању су присуствовали и ученици Средње стручне школе у Крагујевцу, које су довели вероучитељи г. Марко Гаљак и г. Горан Лазаревић, као и ђаци ОШ "Драгиша Луковић Шпанац" у пратњи вероучитељице г-ђе Милеве Пушоњић Радовић. Ученици су, по обичају, одговарали и читали Символ вере, Оче наш и молитву пред Причешће. Такође, они су се и причестили Светим Тајнама и још једном потврдили да активно суделовање у Литургији крунисано сједињењем са Христом у чину свете Евхаристије јесте основни и главни циљ хришћанског васпитања, циљ о коме слушају на часовима верске наставе.

По завршетку свете Литургије уследило је послужење за све присутне, које је припремило братство Старе Милошеве цркве.

вероучитељ Горан Лазаревић