СВETA AРХИJEРEJСКA ЛИTУРГИJA И КРШTEЊE У РУДOВЦИMA

СВETA AРХИJEРEJСКA ЛИTУРГИJA И КРШTEЊE У РУДOВЦИMAУ суботу, 30. новембра 2019. године, када Црква прославља Светог Григорија Чудотворца, епископа Неокесаријског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег у Рудовцима, надомак Лазаревца, у колубарско-посавском намесништву.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Славко Божић, старешина храма Светог Ђорђа на Бановом Брду, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, архијерејски намесник колубарско-посавски, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, старешина заједнице “Земља живих” у Брајковцу, протојереј Жељко Ивковић, парох чибутковачки, протођакон Иван Гашић, јерођакон Јован (Прокин) и ђакон Никола Урошевић.

Благољепију сабрања допринело је појање “Србских Православних појаца” из Београда.

Овом приликом, Владика Јован је следујући древној хришћанској пракси, у оквиру литургијског сабрања крстио малу Магдалену, кћерку вероучитеља Илије Нагулића и његове супруге Драгане.

Тумачећи прочитано Јеванђеље Владика Јован је окупљеним верницима поручио: “Смисао данашње јеванђељске приче је да се приближило Царство Небеско. О Царству Небеском се на много места говори у Светом Писму. Господ нам је и сам поручио да најпре тражимо Царство Небеско и правду његову, а све остало ће нам се само додати. Своју проповед Господ почиње речима: “Покајте се јер се приближило Царство Небеско!” Зато се морамо запитати: “Шта је то Царство Небеско?” То Царство је Господ наш Исус Христос. А где је то Царство? И то нам је Господ открио, рекавши да се Царство Небеско налази у нама. Ко у свом срцу има Бога, тај у себи носи и Царство Божије. У срцу таквог човека налазе се вера и љубав. Пре Христовог доласка у овај свет, оваплоћењем, Царство Божије је било удаљено од човека као небо од земље. Рођењем Христовим на земљи Царство Небеско постаје реалност нашег времена и нашег унутрашњег стања.” Осврнувши се на крштење мале Магдалене Преосвећени Владика је пожелео да и она буде препозната у Царству Божијем по мирису мира којим је помазана и по белини одеће у коју је одевена на крштењу.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После литургијског сабрања уследила је трпеза љубави, коју је за окупљене вернике приредио парох рудовачки јереј Родољуб Војиновић, са својом породицом и верним народом.