ОСВЕШТАНА ИКОНА СВЕТОГ НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГ У ЈАГОДИНИ

ОСВЕШТАНА ИКОНА СВЕТОГ НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГ У ЈАГОДИНИДана 26. октобра (13. октобра по старом календару) 2019. године, у јагодинском храму Светих апостола Петра и Павла, освештана је икона св. Нектарија Егинског и том приликом се овој икони поклонио велики број верног народа.

У поподневним сатима, Његово Преосвештенство Eпископ шумадијски Г. Јован, освештао је икону св. Нектарија Егинског и служио акатист овом светитељу Божијем у јагодинском храму Светих апостола Петра и Павла.

Након прочитаног акатиста, Преосвећени Владика се обратио многобројном верном народу који је дошао да се поклони и помоли светом Нектарију. Том приликом, Владика је изговорио беседу, поучивши свој верни народ о значају св. Нектарија, али и о смислу и значају молитве за живот једног верника. “Бог нам је дао да разговарамо са Њим преко молитве, јер она чини срж, треба да буде и срж нашег живота на земљи”, рекао је Владика на почетку своје богоугодне беседе. Цитирајући свете оце, Преосвећени Владика је додао: “Молитва је, заправо, хоровођа у хору хришћанских врлина”, напоменувши да ће свети Нектарије чути наше молитве према нашој вери: “Чуће свети Нектарије ваше молитве по вашој вери, по томе колико верујете у Бога, у Цркву”. Такође, владика је опоменуо свој верни народ да живи хришћанским животом и да треба прво да се измири са својим ближњима па тек онда да дође у храм да целива икону.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Говорећи о светом Нектарију Егинском, Владика је рекао да су вера и смирење овог угодника Божијег учиниле да постане светитељ. “Као што је хришћанско да човек заборави на себе да би себе дао другоме, тако је и свети Нектарије дао себе за друге”. О житију св. Нектарија, Владика је додао да је св. Нектарије имао невоља, био прогањан, али није оставио веру. “И зато човек може све да изгуби, али не сме веру да изгуби. Док верује и вером живи, он има наду на спасење и Бог такве стоструко награђује”, рекао је Владика шумадијски у својој беседи.

Након освештавања, владика је помазивао верни народ који је прилазио да се поклони икони овог угодника Божијег.

Господин Слободан Симић (из Варварина) је икону св. Нектарија даривао јагодинском храму Светих апостола Петра и Павла.

Свети Нектарије Егински је живео од 1846-1920. године. Након што је дипломирао на Богословском факултету Универзитета у Атини, био је рукоположен за јеромонаха, а убрзо постављен и за архимандрита. Потом је постао секретар Александријске патријаршије, а узбро је изабран и рукоположен за митрополита пентаполског. У једном периоду је водио теолошку школу у Атини. Након одласка у пензију, живео је у Тројичном манастиру у Егини, све до свог упокојења.

вероучитељ Младен Алексић