СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ШУМАРИЦАМА

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ШУМАРИЦАМАНа дан када наша света православна Црква празнује спомен Светих мученика Сергија и Вакха, верни народ парохије шумаричке, сада већ традиционално, се окупио око свога храма поводом свете тајне јелеосвећења. Уједно навечерјем овога дана се дочекује и спомен Светих новомученика крагујевачких, који су мученички пострадали од стране окултних фашистичких хорди, које озвереног срца, задојени светском, сатанском идеологијом, као некада Османлије, нису разазнавали децу од одраслих, не могући да трпе православног Србина. Али иноверни не зна да “крв душу мије” и да не може уништити живот православног хришћанина за вечност.

Сама света тајна јелеосвећења је установљена у првим вековима Цркве Христове, а своје утемељење налази у речима самог Спаситеља који заповеда својим апостолима да болесне исцељују и губаве чисте (Мт. 10, 8). Да су апостоли вршили ову свету тајну сведочи нам реч светог апостола Јакова који говори: “Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вере ће спасити болесника, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се” (Јак. 5, 1415). Ова света тајна се спроводи над болеснима, а састоји се из читања седам одељака апостола, седам зачала јеванђеља, седам молитава и седам помазивања. Сам број седам символише седам дарова Духа Светога, поред тога сећа и на седам молитава светог пророка Илије који је затворио небо да не падне киша на земљу.

Свету тајну је савршавало, како то и доликује, седам свештеника. А њима су помагали млади богослови крагујевачке Богословије, учинивши нам част својим присуством.

Духом просвећиван народ, схватајући значај и величину ове свете тајне испунио је порту овог светог храма. При вечерњој тмини могле су се видети повијене главе верника обасјане светлошћу свећа које су држали док су се усрдно молили за оздрављење дајући тиме Богу и Господу своме најдражу жртву о којој сведочи пророк Давид. Јер Господ ништа друго не потребује од нас осим духа скрушеног и скрушеног срца (Пс. 50, 19) у молитвеном смирењу, јер тада на тајанствен начин срце наше постаје престо самог Бога.

По завршеном освећењу јелеја, вернима се обратио отац Немања Младеновић, који је подсетио на циљ нашега живота, оно на шта смо позвани као православни хришћани, то јест да подражавамо светима који су Богу угодили, а најпре самоме Христу Исусу који је Својим земаљским животом сведочио истинитост Својих речи, као и објективну могућност да се сви људи спасу, пошавши стопама Богочовека Христа. Јер како нас учи свети апостол Павле “Бог жели да се сви људи спасу”. Нема изузетака. Али овај позив треба да се оствари кроз субјективни аспект, на плану сваког појединца, јер је Бог дао људима највећи дар, а то је слобода, слобода сваког човека да воли Бога.

Потом је верни народ приступио помазивању, након чега је уследило послужење за све присутне.

Страхиња Вуксановић, апсолвент права