СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ОСВЕЋЕЊЕ МАНАСТИРСКОГ БУНАРА У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У ЋЕЛИЈАМА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ОСВЕЋЕЊЕ МАНАСТИРСКОГ БУНАРА У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У ЋЕЛИЈАМАНа дан када се у нашој Цркви празнују преподобни оци Мојсеј Мурин и Сава Псковски, 10. септембра 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у манастиру Светог великомученика Георгија у Ћелијама.

Епископу су саслуживали: игуман манастира Пиносава јеромонах Петар (Драгојловић), духовник манастира Драче јеромонах Онуфрије (Вранић), архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј ставрофор Златко Димитријевић, настојатељ манастира у Ћелијама јеромонах Доситеј Хиландарац, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протојереј ставрофор Војислав Одавић, протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић. Чтецирали су: вероучитељ Никола Иванковић и студенти Лазар Марјановић и Ђорђе Одавић, док су за певницом певали иконописац Александар Павлић и вероучитељи Дејан Јовановић и Немања Радоичић.

Епископ Јован је на малом входу јеромонаха Доситеја рукопроизвео у чин игумана у знак признања за унапређење живота у манастиру, али и као подстрек за још усрдније служење. Владика је том приликом замолио игумана Доситеја да се и даље труди на обнови манастира, али да не заборави на молитву.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

Након прочитаног Јеванђелског зачала Епископ се беседом обратио сабранима и том приликом, говорећи о доброти и хришћанској љубави, између осталог рекао: „Добар човек ће чинити добро, а зао човек ће чинити зло. Шта ће у срцу да победи, то зависи од тога шта ми тражимо и желимо. Како каже преподобни отац Јустин Ћелијски: Ако је икад човек Христовски безграничан и дубок, онда је то када му је срце испуњено хришћанским добродетељима. Дакле, не ни зидинама ни храмовима. Али кад је срце испуњено хришћанским добродетељима, то може изнедрити између осталог и грађевине. Тако треба да иде наш успон, а не обрнуто. Када је јеванђелска љубав у човековом срцу, такво срце смешта у себе и анђеле и људе и самога Бога љубави. Када је у човековом срцу јеванђелска молитва, такво срце нема граница“.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Светој Чаши приступио је сав верни народ који се сабрао око свог Првојерарха. Након Свете Литургије епископ је извршио чин освећења новоископаног бунара на манастирском имању. Од сада ће верни народ који долази у овај манастир на извор Воде Живе, моћи да се окрепи и утоли телесну жеђ изузетно квалитетном водом. После извршеног освећења, у манастирској трпезарији је настављено сабрање на трпези љубави у току које се игуман Доситеј захвалио епископу на љубави коју показује према овој обитељи. После трпезе, епископ је обишао манастирско имање, упознао се са текућим грађевинским радовима, погледао нове парцеле које је манастир откупио од мештана чиме је знатно увећано манастирско имање и дао предлоге за будуће радове.