ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ У ВЕЛИКОМ БОРКУ

ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ У ВЕЛИКОМ БОРКУ

Историјски гледано, једно од најпознатијих села у архијерејском намесништву бељаничком јесте село Велики Борак. Назив је добило по манастиру који се звао Борак и налазио се на локалитету црквенац. Епитет Велики дописан је уз име пре два века због личности кнеза Симе Марковића и јунака Милисава Чамџије који су били устаници у Првом српском устанку. То је допринело да у Великом Борку буде одржана 1805. године прва Народна скупштина устаничке Србије и установљен Правитељствујући совјет српски, први орган извршне власти у Србији.

У историјском Великом Борку 8. септембра 2019. године, десио се највећи догађај у новијој историји села, освећење новог храма. По магловитом јутру окупио се мањи број верника са свештенством да дочека надлежног Архијереја Епископа шумадијског Господина Јована и умировљеног Епископа канадског Господина Георгија. Убрзо се време пролепшало, а верни народ је испунио цео храм и целу порту. Епископи су осветили новосаграђени храм Светог великомученика Георгија уз саслужење свештеника: Виде Милића, Драгана Ђокића, Горана Ракића и Саше Крстића и ђакона Ивана Гашића, Зорана Станковића и Зорана Степановића. Благољепију богослужења допринели су и Србски православни појци који су песмом увеличали ово духовно сабрање.

После трократног опхода око храма Епископ Јован је положио у часну трпезу мошти светог великомученика Лазара Косовског и том приликом истакао значај овог момента за све хришћане овог краја, али и за само место и сами храм. “Још од првих времена хришћанства у свети престо полагале су се мошти светих мученика при освећењу храмова да тиме докажемо да је Црква основана на крви светих мученика Христових. Данас се полажу у овај свети престо мошти светог великомученика Лазара Косовског. Ви сте данас поред светог Георгија добили још једног заштитника светог Лазара Косовског. Имена која сте уписали, а која ће се положити у свети престо, сведочиће о овом времену, али ће се над њима и вршити света Литургија за ваше спасење, али и спасење свих оних који су овде уписани”.

Обраћање Епископа Јована приликом полагања частица моштију св. кнеза Лазара Косовског

Одмах по освећењу храма епископи су служили свету архијерејску Литургију у порти новоосвећене цркве. На малом входу Епископ шумадијски Господин Јован унапредио је надлежног свештеника Горана Ракића у чин протојереја. Новоодликованом проти владика је кроз своју беседу упутио следеће речи: “Данас те је Црква одликовала високим одликовањем - чином протојереја. То није мало одликовање и подразумева озбиљног свештеника. Свештеника који је целим својим бићем у Цркви. Да побуди твоју веру, твоје мисионарење, да научиш прво себе па онда и друге. Дато ти је на смирење које треба да те умудри да не тражиш хвалу него да је упућујеш другима, а тебе ће Бог похвалити”. У наставку богослужења после великог входа и освећења дарова светом причешћу приступили су епископи, свештеници и ђакони, али и велики број верног народа са децом. На крају богослужења владика Јован одржао је беседу и том приликом истакао следеће: “Данас смо призвали да Дух Свети освети овај свети храм. Данас је ово парче земље постало парче неба. Сваки храм је највеће уточиште за човека. У храму се Бог слави, а не човек, а човек се кроз Бога прославља. Само се у Цркви можемо спасити, али кроз послушност и молитву. Црква нам пружа уточиште јер она је стално будна и позива вернике да у њој траже спасење. Нама данас треба жива Црква и живи хришћани јер то је смисао храма. Само ко једе и пије тело и крв Христову је духовно жив и то га води у живот вечни. Ми смо дужни да иштемо Царство небеско као што нас учи данашње прочитано Јеванђеље. Бог нас је послао у ово време да сведочимо Христа. Истина је једна а то је Христос. Дух Свети нас води и руководи ка Христу. Не дозволимо да нас води дух овога времена јер после овог времена постоји вечност. Треба изаћи пред Бога и за тај излазак пред Христа треба да се достојно припремимо. Чинимо добро и Бог ће нам помоћи”.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

Епископ Јован је пред окупљеним народом одликовао ктиторе новоосвећеног храма Господина Петра Миљковића и његову супругу Светлану орденом крагујевачких новомученика првог степена. Истим одликовањем награђен је и добротвор ове светиње умировљени Епископ канадски Господин Георгије. Владика је одликовао орденом Вожда Карађорђа и друга два добротвора господина Дејана Миловановића, предузетника из Канаде, и господина Сашу Јевтића, радника из Великог Борка. Бројни приложници су одликовани архијерејском граматом признања због љубави коју су исказали према Цркви приликом изградње ове светиње.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Иницијатива за изградњу храма у Великом Борку покренута је пре неколико година, али се тражило погодно локацијско место у центру села. После договора са општинским органима и са благословом епископа Јована изградња је започета у јесен 2016. године. Владика је темеље храма осветио у пролеће 2017. године а крсна знамења и звона у фебруару ове године. Храм је подигнут за непуне три године.

Великоборачки свештеник прота Горан Ракић са својим парохијанима припремио је трпезу љубави за све окупљене али и пригодне поклоне за Архијереје и надлежног архијерејског намесника на општу радост целог сабрања.