ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУУ четвртак 05. септембра 2019. године, када наша Света Црква обележава оданије празника Успенија Пресвете Богородице, Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Литургију у Старој Милошевој цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога светога храма и појање ученика IV разреда крагујевачке Богословије Светог Јована Златоустог: Матеје Димића, Стефана Перића и Дејана Костића.

Беседећи након прочитаног 54. зачала Јеванђеља од Луке, Владика Јован је подцртао оно што народ осећа према Мајци Спаситеља рода људског.

“Смирење је Пресвету Богородицу учинило Богородицом. Тамо где је смирење, тамо је све искрено и поштено, а смирење је извор свих добродетељи људске. Ту почињу наша осећања према Богородици Марији и наше сазнање о Христу као Богу и човеку. Зато свети Симеон Богопримац говори Богородици да ће мач пробости срце Њено. Док са материнском тугом стоји под Крстом Господњим, Син Божији јој говори да ће јој испунити шта год да иште од Њега. Она од Сина свога тражи само једно: да спаси и помилује род људски. Зато је потребно да се Њој молимо, јер је Христос све учинио преко Мајке своје”, поучио је Епископ Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

протођакон Мирослав Василијевић