СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БАНИЧИНИ КОД СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БАНИЧИНИ КОД СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕУ другу суботу после Духова, 29. јуна 2019. године, када наша света православна Црква слави Светог Тихона Аматунског Чудотворца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у Баничини, селу надомак Смедеревске Паланке.

Епископу су саслуживали: архијерејски намесник јасенички протојереј – ставрофор Велибор Ранђић, протојереј – ставрофор Раденко Гавриловић, игуман манастира Пиносава Петар (Драгојловић), јереј Милан Кеџић, протођакон Иван Гашић, ђакон Владимир Степановић, као и верни народ Баничине и околине са децом и њиховим вероучитељем.

Окупљеном народу се Преосвећени Владика обратио богонадахнутом беседом. Поздрављајући окупљени народ традиционалним хришћанским поздравом “Помаже Бог и Бог ти помогао” Владика је објаснио смисао ових речи и подсетио на речи патријарха Павла када су га питали: “Хоће ли Бог помоћи српском народу?”, он им је одговорио: “Хоће, ако буде имао коме”, желећи да каже да ће Бог помоћи онима који то траже. У наставку беседе владика се осврнуо на прочитани одељак из Светог Јеванђеља и на речи “Не судите да вам се не суди”. Тумачећи ово место Владика је нагласио да суд због људске грешности и слабости не припада човеку, већ Богочовеку, јер Њему је откривено и знано оно шта се у човеку крије. Епископ је скренуо пажњу и на то да постоји велика разлика између осуђивања и исправљања других. Објашњавајући ово Владика је нагласио да је боље исправљати друге својим примером, љубављу и чистим срцем. “Да би се заштитили од осуђивања других требало би да будемо свесни своје несавршености, да не истичемо себе и своје врлине, већ да се бринемо о своме спасењу”, поучио је Епископ Јован.

На крају је Архипастир нагласио да: “Ни жртва са осуђивањем није ништа”, подсетивши на речи светог Јефрема Сирина: “Ако се ко и одрекне света зато што га мрзи, ништа му не помаже”.

После свете Литургије уследила је трпеза љубави коју је припремио отац Дејан Василијевић, старешина храма Светог архангела Гаврила у Баничини, заједно са својим народом.

Владимир Степановић, ђакон