СЛОВЕНСКИ ПРОСВЕТИТЕЉИ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНИ У ЧУМИЋУ

СЛОВЕНСКИ ПРОСВЕТИТЕЉИ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНИ У ЧУМИЋУ“Дете је најлепши цвет у башти”

Преподобни Јустин Ћелијски

Дана 24. маја 2019. године, када Црква Христова светкује Свету браћу Кирила и Медотија, словенске просветитеље, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у прелепом шумадијском воћарском селу Чумићу.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Миладин Михајловић, протојереј десимировачки Дејан Петровић, јереј грбички Милан Петровић, јереј лужнички Гојко Марковић, јереј влакчански протонамесник Слободан Радивојевић и ђакон Урош Костић, а чтецирали су вероучитељи Стефан Радисављевић и Марко Гаљак. За прелепо певање на Литургији заслужни су Марија Ракоњац из Тополе и ученици крагујевачке Богословије “Светог Јована Златоуста”.

На платоу испред чумићанске светиње Епископа Јована дочекао је парох чумићански протојереј Милан Томић са верним народом и ђацима основне школе “Прота Стеван Поповић” из Чумића заједно са својим вероучитељем Миланом Живанићем и директором школе Александром Јовановићем који су данас и прослављали овај празник као своју крсну, школску славу.

Након прочитане јеванђељске перикопе верном народу се беседом обратио протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић који је говорио о животу и раду свете браће Кирила и Методија који су ширили просветитељство међу Словенима. На крају беседе отац Рајко је директору и ђацима школе пожелео срећан празник са жељом да их света браћа чувају, воде и руководе. Храм је био пун верног народа и деце која су се касније и причестила Телом и Крвљу Христовом.

Беседа протојереја-ставрофора мр Рајка Стефановића, Архијерејског намесника крагујевачког и професора Богословије “Светог Јована Златоуста”

На крају Литургије Архипастир Шумадије Владика Јован пререзао је славски колач, а колачар је био директор школе Александар Јовановић заједно са колективом и ђацима.

После свете Литургије уследио је културно уметнички програм у Дому културе у Чумићу, а након тога и трпеза љубави у школи “Прота Стеван Поповић” за све присутне госте.

Марко Гаљак, вероучитељ