ОСВЕЋЕН ХРАМ У ШОПИЋУ

ОСВЕЋЕН ХРАМ У ШОПИЋУУ недељу, 19. маја 2019. године, када наша Црква прославља Праведног Јова и пренос моштију Светог Саве, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог архангела Гаврила у Шопићу, надомак Лазаревца. Повод за ово Сабрање било је освећење обновљеног храма, који је био оштећен у олујном невремену 2014. године.

Епископу су саслуживали: јеромонах Доситеј Хиландарац, настојатељ манастира Светог Георгија у селу Ћелије, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, архијерејски намесник колубарско-посавски, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протојереј-ставрофор Марко Митић, протојереј Мирко Тешић, јереј Ненад Петровић, јереј Милутин Илић, гост из Епархије шабачке, протођакони Радомир Перчевић и Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић.

Свету Литургију су својим појањем улепшали чланови певачког друштва “Србски православни појци” из Београда.

Преосвећеног Епископа Јована је у црквеној порти дочекао велики број свештенства, верника и деце. Одмах по доласку Епископ Јован је приступио освештавању храма посвећеног Светом архангелу Гаврилу. По омивању престола, свечаној литији и постављању моштију, Епископ је одржао краћу беседу у којој је вернике упознао са тим да је поред постојећих моштију у свети престо шопићког храма положио делове моштију Светог великомученика кнеза Лазара Косовског и окупљене поучио о значају освећења храма.

После освећења храма, Епископ је одслужио свету Литургију у црквеној порти. Током литургије у чин протојереја-ставрофора рукопроизведен је протојереј Мирко Тешић, старешина храма Светог архангела Гаврила у Шопићу. “Одликовања се у Цркви додељују не као награда за нешто што је учињено, већ као подстрек за нове подвиге вере и нова дела. Одликовања у Цркви нису на гордст, већ се носе у највећем смирењу”, поручио је Владика Јован одликованом свештенику. Светој Чаши је приступило мноштво народа који се тиме сјединио са Господом нашим Исусом Христом.

Обраћајући се окупљеним верницима, Владика је изразио своју велику радост због обнове храма у Шопићу, али напоменувши да ће његова радост бити још већа ако верни народ буде узео учешће у животу ове светиње, ако редовно буде долазио на Литургију, редовно се причешћивао, искрено се кајао за своје грехе. “Тада ће овај храм бити заиста део неба спуштен на земљу, како су то говорили свети оци”, поручио је Епископ.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После беседе Епископ Јован је доделио одликовања заслужнима за обнову храма у Шопићу.

Орденом крагујевачких новомученика првог степена одликовани су: Биљана Обрадовић из Београда, Мирослав Костић из Шопића, Ненад Живојиновић из Лазаревца, Миодраг Живојиновић из Шопића, Борисав Матијашевић из Барзиловице, Светисав Матијашевић из Шопића.

Орденом крагујевачких новомученика другог степена одликовани су: Драган Синђелић из Вреоца, Зоран Трумбуловић из Београда, Миломир Гајић из Шопића, Милан Гојковић из Шопића, Радош Милосављевић из Лазаревца, Маринко Марић из Лазаревца.

Овом приликом додељен је и велики број Архијерејских грамата институцијама и грађанима заслужним за обнову храма.

Након уручивања ордења и грамата одржан је пригодан културно-уметнички програм, а потом је за све окупљене уприличена Трпеза Љубави, трудом и залагањем пароха шопићких Мирка Тешића и Горана Радовановића и верника ове парохије.