МЛАДЕНОВАЧКА ЦРКВА НАСТАВЉА СА ИНТЕНЗИВНОМ МИСИОНАРСКОМ ДЕЛАТНОШЋУ

МЛАДЕНОВАЧКА ЦРКВА НАСТАВЉА СА ИНТЕНЗИВНОМ МИСИОНАРСКОМ ДЕЛАТНОШЋУУ четвртак, 9. маја 2019. год., са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, одржани су четврти по реду разговори о вери – Упознајмо православље. Тема разговора била је Зашто се молимо Богу – тумачење молитве Оче наш. Пошто је било много питања на претходним разговорима у вези са молитвом, одлучено је да њој буде посвећено ово сабрање.

На самом почетку присутне је након отпеваног васкршњег тропара поздравио јереј Марко Јефтић, а потом је говорио о феномену молитве. Навео је новозаветне основе правилне молитве и протумачио Молитву Господњу стих по стих. Посебна пажња је била посвећена важним терминима и нејасним местима. Указано је на значај разумевања начина на који водимо дијалог са Богом у слободи и љубави. Дијалог је трајао скоро два сата, а присутни су постављали питања и износили своја запажања о молитви. Уочено је да су многи сегменти молитве Оче наш били непознати или су били погрешно тумачени. Такође, врло су потресна била лична сведочанства о снази и значају молитве у животу хришћана. У светлу прославе Васкрсења Господњег Архијерејски намесник младеновачки протојереј-стварофор Жељко Ивковић је прочитао одломке из дела Светих отаца, која говоре о васкрсењу – како Господњем, тако и свеопштем. Ови делови светоотачког предања су подстакли присутне на нови низ питања и изношење запажања.

Наредни разговори су заказани за 23. мај и тада ће бити говора о Светим тајнама. У понедељак 13. маја са радом наставља породично саветовалиште младеновачке Цркве, на којем ће тема бити васпитни стилови родитеља. У плану је да у најскорије време у оквиру храма Успења Пресвете Богородице започне са радом школа калиграфије.

јереј Марко Јефтић