РЕДОВНА КАНОНСКА ПОСЕТА ВЛАДИКЕ ЈОВАНА ЦРКВИ У ТРНАВИ

РЕДОВНА КАНОНСКА ПОСЕТА ВЛАДИКЕ ЈОВАНА ЦРКВИ У ТРНАВИСедмог дана од празника Васкрсења Христовог, у Томину недељу 5. маја 2019. године, мештани села Доња и Горња Трнава, заједно са својим парохијским свештеником протојерејем – ставрофором Слободаном Богојевићем, имали су част и задовољство да дочекају свог архијереја. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију уз саслуживање архијерејског намесника опленачког протојереја – ставрофора Миладина Михаиловића, протојереја Милана Савића, протонамесника: Слободана Радивојевића, Остоје Пешића и Дејана Динића као и ђакона Уроша Костића и Стевана Илића. Чтецирали су Ђорђе Петровић, Милан Михаиловић и Јован Гајић.

Одмах након прочитаног Јеванђеља, Владика Јован беседио је сабраном народу. “Васкрсење је дар живота онима који верују. То је срж, смисао и циљ нашега живота. Када исповедамо Васкрсење Христово ми се клањамо живоме Богу, оном Богу који нам је све подарио. Ниједан догађај из живота Христовог није тако јасно описан као Васкрсење Његово. По томе се ми хришћани разликујемо од свих других људи овога света који не верују у Васкрслог Господа”. У наставку беседе Владика Јован појаснио је да се црква Христова на данашњи дан присећа оног чудесног јављања Христовог ученицима у једној кући у којој су се они сакрили плашећи се од Јудеја: “Христос је ушао у собу где су били његови ученици и шта им је прво рекао? – Мир вам! Какав мир доноси Христос? – Мир од смрти”. Апостоли су били у страху за своје животе, али видевши васкрслог Господа, њихов страх је нестао. Човек не треба да се плаши ничега, ни пакла јер га је Бог разорио, ни ђавола јер га је Господ поразио. Човек се треба плашити само непокајаног греха, јер грех у људима ствара тугу, а покајање враћа радост”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након резања славског колача, трудом пароха трнавскога проте Слободана Богојевића и мештана овог дивног шумадијског села уприличена је трпеза љубави.

Стеван Илић, ђакон