ОБРОЦИ ИЗ АКЦИЈЕ “ГЛАДАН БЕЈАХ И НАХРАНИСТЕ МЕ” ПОДЕЉЕНИ ПОТРЕБИТИМА

ОБРОЦИ ИЗ АКЦИЈЕ “ГЛАДАН БЕЈАХ И НАХРАНИСТЕ МЕ” ПОДЕЉЕНИ ПОТРЕБИТИМАОве године, као и претходних, на почетку Великог поста, братство храма Светога Саве на Аеродрому у Крагујевцу покренуло је акцију на јеванђелски позив Христа Спаситеља “Гладан бејах и нахранисте ме”.

Смисао ове акције јесте да кроз пост преобразимо наше односе према другима. Наши односи према другом често су условљени индивидуалним ограничењима тако да су сиромашни и маргинализовани често испит за наше хришћанске односе. Господ се зато управо поистовећује са њима – друштвено одбаченим и маргинализованим људима. Ми смо ову акцију везали за Литургију која у ствари јесте простор у којима почивају нови- благодаћу Божијом преображени односи. И литургијски посни плод ове године је скупљених 1200 оброка управо за горе наведене наше ближње. Празнична васкршња трпеза ове године, за нашу јеванђелску “малу браћу”, биће дупло богатија него ранијих година.

Богатство овогодишње васкршње трпезе, у односу на претходне године, јесте благодарећи учешћу и наше суседне црквене заједнице у Виноградима при храму Свете Петке. Наиме отац Драган Брашанац, као старешина Цркве у Виноградима, се придружио нашој акцији и учинио је богатијом за 350 оброка. Леп пример су показали и ђаци веронауке основне школе “Драгиша Михајловић” са својом наставницом веронауке Оливером Станчић. Своју науку из учионице су преточили у праксу и васкршњу трпезу ове године учинили већом за 63 оброка. Ови подаци су велики показатељи да многи препознају јеванђелски карактер у овом пројекту и у име наших корисника ми им се захваљујемо на приложеној лепти.

Захваљујемо се свим људима који су, кроз учешће у овој акцији, показали хришћанску спремност да истински схвате смисао поста као одрицања због другога. Свеж, топао и куван оброк на столу наших ближњих у овим васкршњим данима јесте наша продужена литургијска Трпеза за којом смо сваке недеље читали и молили се “Помени, Господе,...и оне који се сећају сиротиње. Награди их твојим богатим и небеским даровима: даруј им уместо земаљских добара – небеска, уместо привремених – вечна, уместо пролазних – непролазна” (Литургија Светог Василија Великог).

координатор акције јереј Александар Мирковић