ПРОСЛАВА ВАСКРСА У МАНАСТИРУ ДРАЧА

ПРОСЛАВА ВАСКРСА У МАНАСТИРУ ДРАЧАКао и претходних година, у манастиру Драча Васкршња служба је почела у поноћ. На позив појања са царских двери: “Приђите примите Светлост од Незалазне Светлости, и прославите Христа Васкрслог из мртвих”, сви сабрани су пришли и упалили своје свеће чиме је отпочело празновање Празника над празницима Васкрсења Христовог.

Овако примајући незалазну светлост од презвитера показујемо да је сваки храм на Пасхалном јутрењу исти као и јерусалимски храм. Литијом је кренуо ток најрадоснијег празника: Пасхално јутрење са каноном Св. Јована Дамаскина, пасхалне стихире током којих су присутни целивали Еванђеље, Васкршње слово Св. Јована Златоустог; да би Васкршњу ноћ крунисали Светом Литургијом и у њој сви окусили од Пасхе Господње.

Након Литургије, игуманија Драче мати Јелена поделила је васкршња јаја, која су претходно благосиљана. Сада већ традиционално, седму Пасху заредом, уследио је ватромет који манастир организује заједно са верним народом. У манастирском конаку уз послужење сви су једни другима честитали празник најрадоснијим поздравом: Христос Васкрсе! Ваистину Васкрсе!