ВАСКРШЊА РАДОСТ У ШУМАРИЦАМА

ВАСКРШЊА РАДОСТ У ШУМАРИЦАМАНа дан Васкрсења Господа и Спаса нашега Исуса Христа, верни народ Богом чуване парохије шумаричке у поподневним часовимa скупио се под сводове свог храма да молитвено прослави Васкрсење Господње. Претходни дан иако опет у великом броју, литургијски прослављајући страдање Господње и силазак у Ад, све је протекло у тишини и потребном миру, а данас већ у огромној радости и духовном весељу, јављајући на делу вековну Истину и срж Православне вере о Васкрсењу Господњем, о победи Живота над смрћу, о несравњивој љубави Бога према палом човеку.

И заиста, природа која до јуче састрадаваше Створитељу свега, данас се радовала са нама, јер сунце своје зраке више није скривало, већ се Небо, символично својом ведрином, показало отвореним, Христос је победио смрт за нас, не бојмо се више, радујмо се Животу, јер је он наша “Пасха, Жртва Жива, Јагње Божије Које узима грехе света”.

Молитвено сабрање је отпочело Пасхалним вечерњим, где је парохијски свештеник протонамесник Срђан П. Тешић пасхалним стиховима позивао народ да одговори васкршњим тропаром. По завршетку вечерњег молепствија, приступило се благосиљању и освећењу васкршњих јаја.

Након свега тога, парохијски свештеник је позвао верни народ да погледају и послушају програм који су вредно и пожртвовано припремили чланови хора “Свети ђакон Авакум” при овом храм, а под вођством наше протинице Милице Тешић. Програм је, поред нашег редовног члана, певача и гитаристе Матеје Кијановића, помогао гитариста Јован Ковачевић. Поетским стиховима које је певао наш хор, верни народ је могао да се подсети суштинском значају празника, његовој величини и значају жртвене љубави Господње за нас људе. Поред тога прозним рециталом су нас подсетили о догматском значају Васкрса, као утврђењу коришћења речи Васкрс, а не Ускрс. По завршеном програму верни народ је поздравио протонамесник Срђан П. Тешић, захваљујући на пажњи, љубави за свој храм и пожелевши срећан празник уз радосни поздрав “Христос Васкрсе!”.

Али ту неби крај овом скупу, већ да би радост била већа, а у духу Празника, настављен је у порти храма где је извршен избор најлепшег, а потом и најјачег јајета. Прво се приступило избору најлепшег јајета. Стручни жири, који су чинили Александра Ракоњац, Смиља Шуловић и Предраг Кијановић, имали су тежак посао да изаберу међу свим такмичарским јајима она која су најлепша, јер су деца уложила доста труда. Након пажљивог проматрања, изабрана су најлепша и тако је прво место понела Николија Ђукелић, друго место Јована Тешић, а треће место је понео Лазар Миловановић. Сви учесници су добили дар за учешће у такмичењу.

Избор за најјаче јаје вршен је традиционалним надметањем познатим као “туцање јајима”, при чему су могли учествовати само они са кокошијим јајима. Такмичари су стали у два паралелна реда једни наспрам других, а први који је ударао врхом јајета узвикивао је “Христос Васкрсе!”, а потом други ударајући супротном страном одговарао “Ваистину Васкрсе!”. И тако се дошло до најјачег васкршњег јајета, коју титулу је понео Давид Димитријевић.

Страхиња Вуксановић, апсолвент права