ПРОСЛАВА ВРБИЦЕ У ЈАГОДИНИ

ПРОСЛАВА ВРБИЦЕ У ЈАГОДИНИВрбица – Лазарева субота или Субота Св. праведног Лазара, уочи Цвети, посвећена је васкрсењу Лазара из Витаније, кога је Исус Христос после четвородневног пребивања у гробу васкрсао из мртвих. Овај празник је установљен у Јерусалиму крајем IV века. После васкрсења, Лазар је био Епископ на Кипру. Овај празник са полуваскрсним богослужењем у великом је поштовању код Срба, и многи га славе као своју Крсну славу. Лазарева субота се празнује као посебан, врло живописан обичај познат под именом Врбица.

У храму Светих апостола Петра и Павла празновање је почело у суботу светом Литургијом а наставило се истог поподнева вечерњом службом и Врбицом уз литију око храма. Велики број верника и деце узео је учешће у празновању Лазаревог васкрсења и најави празника Цвети и уласка Христовог у Јерусалим.

У недељу на празник Цвети Саборни храм је био пун верника који су служењем свете Литургије и причешћем светим Тајнама Христовим припремили себе за почетак Велике и Страсне седмице.

Далибор Нићифоровић, ђакон