СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ЛУКЕ У РАКИТОВУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ЛУКЕ У РАКИТОВУУ суботу пету Великог Поста, 13. априла текуће 2019. године, на празник Светог свештеномученика Ипатија епископа гангрског, Светог Јоне, митрополита московског, Светог свештеномученика Авда, епископа града Сузе, Светог преподобног Власија, и Светог преподобног Аполонија, предстојатељ Епархије шумадијске, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, благоизволео је да посети Храм Светог апостола Луке у Ракитову, крај Јагодине. На светој архијерејској Литургији, уз молитвено присуство мноштва верујећег народа, присуствовали су и ученици ОШ “Љубиша Урошевић” из Ракитова.

Преосвећеном Владици саслуживали су свештеници беличког намесништва предвођени Архимандритом Ефтимијем Јутршом, игуманом манастира Јошанице, и протојерејем Александром Гајићем, помоћником арх. намесника беличког. За певницом је појао храмовни хор под вођством Теодоре Симоновић, кћерком надлежног свештеника протојереја Зорана.

У току свете Литургије Преосвећени Владика је беседио о важности покајања у животу човека: “ако се мало удубимо и више размишљамо о богослужењима овог Великог Поста ми ћемо видети како нас то богослужење позива на већу, јачу, да тако кажем, сабранију молитву, ватренију молитву и да нас то богослужење заиста уводи у покајање, зато што нас покајање уводи у спасење. Покајање је она потпуна промена ума човековог, јер све док човек не промени ум неће променити ни начин живота”.

У току Литургије, велики број ђака ОШ “Љубиша Урошевић” и мноштва верујућег народа је приступило Светој Чаши и причестило се Светим Тајнама Христовим.

Након свете Литургије у препуном парохијском дому изведен је пригодан програм који је у част доласка Његовог Преосвештенства припремио надлежни вероучитељ чтец Никола Љубисављевић са својим ученицима. Пред крај програма ученици су Преосвећеном Владици даривали Васкршње јаје, украшено квилинг техником.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Програм је завршен кратким наступом КУД у Ракитову, под вођством г. Звонимира Живића, а чији су чланови већим делом ученици ОШ “Љубиша Урошевић”.

Након тога уследила је трпеза љубави коју је припремио надлежни свештеник протојереј Зоран Симоновић са својим парохијанима. У току трпезе преосвећеног Владику је поздравио председник ЦО у Ракитову г. Миодраг Николић и том приликом се захвалио Његовом Преосвештенству на доласку и даривао га пригодним даровима.

Вероучитељ Никола Љубисављевић