СВЕТА ЛИТУРГИЈА У БРЕСНИЦИ

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У БРЕСНИЦИУ среду, 26. децембра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница. Уз знатан број верника бресничке парохије који су учествовали у Литургији, Епископу су саслуживали: протонамесник Саша Антонијевић, јереј Милош Ђурић и ђакон Немања Стојковић.

По прочитаном Јеванђељу, Епископ Јован обратио се верницима подсетивши их на позив светог апостола Павла: “Обуците се у свеоружје Божије, да бисте се могли одржати против лукавства ђаволскога” (Ефесцима 6, 11). Такође, како би народу приближио ову мисао, Епископ је говорио о ђаволу и свим његовим силама, притом скренувши пажњу да он прво напада човекову веру која га спаја са Богом. “Вера, као темељ човековог живота, представља најсветлију тачку у његовом животу и ако се она изгуби, губи се и пут Божији. Ако имамо и веру имамо и велику снагу”, рекао је Владика и опоменуо да је веру тешко задобити, а прелако изгубити. “Ако живимо вером, живимо у миру. Међутим, када се вера изгуби, јавља се несавладиви немир, који се кроз нас шири на читав свет. Када је човек помирен са Христом, он се врло лако мири са овоземаљским непријатељима”, закључио је Епископ Јован и благословио сабрање.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На посебну радост целе заједнице, бреснички храм је био испуњен мноштвом деце из ОШ “Ђура Јакшић” праћених својим директором г. Ђорђем Божовићем, вероучитељем г. Миодрагом Крстићем и наставником музичког образовања г. Слободаном Божићем. За све њих, као и за окупљени народ, братство храма Светог Јоаникија припремило је послужење у виду пецива и сокова и тако показало љубав према свима окупљенима.

Лазар Марјановић