СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВРБИЧКОМ ХРАМУ У АРАНЂЕЛОВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВРБИЧКОМ ХРАМУ У АРАНЂЕЛОВЦУУ суботу 15. децембра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископа шумадијског Господина Јована испред храма Светог Архангела Гаврила у Аранђеловцу дочекало је свештенство и верни народ орашачког намесништва. Његовом Преосвештенству саслуживали су архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Драгомир Кеџић, протојереј Слободан Раковић, протонамесник Иван Теодосић, јереј Милош Митровић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Бабић.

После прочитаног Светог Јеванђеља, Епископ Јован је верне поучио својом беседом о посту, молитви и добрим делима. “Да бисмо достојно дочекали празник без кога не би било других празника, а то је Божић”, наводи Епископ, “морамо исправно приступати посту и молитви. Пост је период када човек проналази меру и мир у свему. Пост и молитва ако не појачавају наш врлински живот, онда не постимо и не молимо се исправно. Пост је тај који теба да нас врати на пут вере. Ако посту приступамо само као одрицању од неке хране, онда му не приступамо исправно. Оно шта пост јесте је то да нас научи да се суздржавамо и да не мислимо зло никоме”. “Божић је”, по речима Владике Јована, “празник мира који мири небо и земљу и Бога и човека. Истински мир који уноси Бога у нас не можемо осетити ако се Богу не приближимо”. Често се оправдавамо речима “времена су се променила”, али заправо, човек је тај који је почео да води рат са самим собом и са временом одвајајући се од Бога. Само ако поправимо себе, поправићемо и све око нас.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

“Нажалост”, констатује Епископ да “што се више говори о миру, мира је све мање”. Он је тај мир, Бог је тај који о нама брине, али ако смо далеко од Њега, само отежавамо његово деловање. Вера рађа мир и молитву и ослобађа од сујете и гордости. Вера је љубав, али она истинска љубав која ништа не тражи за узврат, а живећи таквом љубављу човеку све постаје могуће, али само онда када има вере.

Након заамвоне молитве, Епископ је служио парастос блаженопочившем архимандриту Георгију (Милошевићу), Игуману манастира Венчац у месту Брезовац, код Аранђеловца, који се 16. јуна ове године упокојио у Господу.

јереј Немања Искић