ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У ИЛИЋЕВУ

ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У ИЛИЋЕВУУ суботу, 8. децембра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог апостола Томе у крагујевачком насељу Илићево. Владики Јовану саслуживали су архијерејски намесник лепенички протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј Душан Илић, протонамесници Петар Бранковић и Бранислав Матић, протођакон Иван Гашић, као и чтечеви Марко Гаљак и Стефан Радисављевић. Литургију су појањем украсили протојереј Драгослав Милован и професор појања у крагујевачкој богословији „Св. Јована Златоустог“ г. Немања Старовлах. У Литургији појањем су учествовали и ученици илићевске основне школе.

Владика Јован је беседећи истакао следеће: „Питање које морамо себи поставити тиче се тога јесмо ли ми хришћани само на речима, или и на делима? Када отац и мајка у кући светле хришћанским врлинама, то ће бити пренето и на њихову децу. Када бисмо ми старији били бољи као родитељи, онда би и наша деца била боља. У крштењу свако задобија светлост Христову која просвећује и освећује сваког човека који долази на овај свет. Ако човек није заокриљен Богом, Црквом и хришћанским врлинама, пламен наше вере и светлост наше светиљке ће бити угашени. На овај свет смо дошли жељом наших родитеља у време када је Господ то хтео. Зато је за нас сада време да преиспитујемо себе и да се животом припремимо за сусрет са Господом. Зато нам је сада дато да живимо у светлости, те због тога на почетку ове Литургије је речено да се светли ваша светлост и да људи виде добра дела ваша, као подсећање и подстицај сваком хришћанину да живи светим животом“, била је поука вернима.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Заједничарење у трпези љубави је, старањем старешине храма Светог апостола Томе у Илићеву протојереја Владимира Ћировића, настављено у ресторану "Нептун".

протођакон Мирослав Василијевић