ДАНИ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЛАПОВУ

ДАНИ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЛАПОВУОве године је четврти пут у Лапову организована, са благословом Епископа шумадијског Господина Јована, манифестација “Дани свете Петке”. Ова манифестација организована је поводом храмовне славе свете Параскеве и већ годинама изазива пажњу и интересовање верујућег народа Лапова.

На дан када обележавамо спомен на ову велику светитељку служена је света Литургија, а служили су је протојереји - ставрофори Србољуб Марковић и Миленко Стикић, протојереј Ненад Савић и протонамесници Миломир Васиљевић и Горан Живковић уз саслужење ђакона Марка Арсенића. Беседу о животу и значају ове светитељке одржао је протојереј Ненад Савић који је нагласио да њен култ који се протеже широм православног света потиче од њеног изузетно чистог аскетског живота и подвига, као и велике молитвености. Отац Ненад је даље беседио о путешествију њених моштију као и чудима која су се дешавала над истима.

Након причешћа свештенства и верника Лапова организована је свечана литија око храма и пререзан је славски колач који су припремили овогодишњи колачари, чланови црквеног хора “Свети Јован Дамаскин”. Колач за следећу годину преузео је Горан Милошевић. Учешће су узеле и вредне жене из “Моравских шареница”, чланови удружења воћара Црвени брег као и иконописац Зоран Милошевић. Слави су присуствовали и представници општине као и многи други заслужни грађани Лапова. Након пригодног програма, у коме су узела учешће и деца из ОШ “Светозар Марковић” на челу са својим вероучитељем ђаконом Марком Арсенићем, уследила је вечера љубави за све присутне вернике. Наиме, деца са веронауке су спремила своје писмене радове и цртеже на тему “Света Петка код Срба” па је школски жири одабрао најбоље радове. Деца која су освојила те награде добила су пригодне душекорисне поклоне. За ликовне радове су награђени следећи ученици: Смиљана Михајловић, Анђела Томић и Јелена Здравковић, а за литерарне Maша Микић, Катарина Николић и Анастасија Симић. У припреми и оцењивању радова учествовале су наставнице Сања Микић и Јелена Милетић.

Овогодишњи програм манифестације “Дани свете Петке” имао је следећи садржај:

  • 27. октобар, 18:30ч Предавање на тему “Живот и дело светог владике Николаја”, протођакон Љубомир Ранковић
  • 28. октобар, 18:30ч Предавање “Украјински раскол - узрок, разлози и последице”, игуман Петар Драгојловић

Прве вечери гост је био уредник издавачке куће “Глас Цркве” протођакон Љубомир Ранковић. Овај вансеријски мисионар православља је у своје време, тачније 1985. године, уређивао истоимени часопис који је имао тираж од 150.000 примерака и који је имао леп духовни утицај на верујући народ како тог краја, тако и шире. Он је говорио о животу и раду великог српског светитеља, светог владике Николаја. Почео је са његовим најранијим годинама, уводећи интересантним детаљима из његовог живота слушаоце да га слушају са све већом пажњом. Протођакон Љубомир је човек високе културе и образовања који се дотакао у свом излагању и многих других тема као што су Косово, дух Европе, западно хришћанство итд. После његовог излагања уследила је занимљива дискусија у којој су учествовали присутни слушаоци.

Друге вечери смо имали прилику да чујемо игумана манастира Пиносава Петра Драгојловића, веома образованог и поткованог монаха који је говорио о важној и актуелној теми Украјинске Цркве, као и односу Цариградске и Московске Патријаршије. Игуман Петар је изнео целокупан историјат Цркве у данашњој Украјини од најранијих дана тј. од светог апостола Андреја нарочито се осврнувши на период настанка Московске Патријаршије као и двадесети век када се православље у Украјини поцепало на неколико неканонских покрета. Актуелним догађајима везаним за неканонску Кијевску Патријаршију и односима Московске и Цариградске Патријаршије у вези исте он је посветио посебну пажњу изневши уједно и ставове појединих теолога као и представника Помесних Цркава.

Ове духовне свечаности су се сваког дана завршавале трпезама љубави и занимљивим разговорима са поштованим гостима.

Тиме је завршено ово дивно духовно сабрање које ће се, даће Бог, поновити и следеће године.

протонамесник Горан Живковић