СЛАВА ЦРКВЕ ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЈАГОДИНИ

СЛАВА ЦРКВЕ ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЈАГОДИНИ Пресвета Богомајка се данас весели! Разлог за Њену радост је прослава славе јагодинске Богородичине цркве посвећене успомени на чудо у Влахерни константинопољској. Том приликом је Мајка Божија закрилила Цариград својим славним омофором и тако показала своју неизмерну бригу и заштиту за центар Православља. Управо ту заштиту има и град Јагодина.

Празник Покрова Пресвете Богородице у Јагодини слави црква на обронку јагодинског Буџиног брда, поврх градског насеља Стрелиште. У недељу, 14. октобра 2018. године, ова црква обележила је достојно своју славу, а радост Цркве Божије и Пресвете Богомајке је у томе што су Јагодинци и становници околних места показали и доказали колико им значи заштита Мајке Божије коју имају. Неколико стотина верника окупило се на светој Литургији, а неколико десетина њих се сјединило са Христом у Телу и Крви Његовој. Евхаристијско сабрање предводио је умировљени архијерејски намесник белички протојереј - ставрофор Радослав Станковић, а саслуживали су му јагодински пароси: умировљени протојереј-ставрофор Радомир Ракић, протојереј-ставрофор Славко Јоцић, протојереј Александар Гајић и јереј Милан Ђорђевић. Свештеницима су помагали чтечеви Богородичине цркве предвођени вероучитељем Младеном Алексићем, докторандом богословља на Универзитету у Београду. Својим умилним гласовима свету Литургију су музички обојиле и богато украсиле девојке хора „Свети арханђел Михаило“ из Старе Милошеве цркве у Јагодини, предвођене хоровођом Александром Димитријевић, професором Универзитета у Београду. Протонамесник Дејан Ђорђевић, старешина Богородичине цркве, је у надахнутој беседи похвалио учеснике Вечере Господње у овај празнични дан, што хитају под скуте и заштиту Дјеве Марије, и позвао их да се њихово одушевљење продужи на цело Лето Господње како би што чешће и интензивније учествовали у животу своје свете Цркве.

Колачар ове свечаности био је председник Црквене општине јагодинске при цркви Преподобне мајке Параскеве, подно другог јагодинског брда - Ђурђевог брда, Срђан Милутиновић. Он је, заједно са члановима своје породице, приредио прикладно послужење за све присутне, а прослава је настављена и за трпезом љубави касније тога дана.

Угљеша Урошевић, вероучитељ