СЕМИНАР “СИНЕРГИЈА” ОДРЖАН У КРАГУЈЕВАЧКОЈ БОГОСЛОВИЈИ

СЕМИНАР “СИНЕРГИЈА” ОДРЖАН У КРАГУЈЕВАЧКОЈ БОГОСЛОВИЈИ Епархија шумадијска у сарадњи са Управом за сарадњу с црквама и верским заједницама, а уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, ове јесени за своје свештенике организује пастирско – психотерапеутски семинар под називом “Синергија”. Програм семинара замишљен је у виду осам предавања током којих ће највише бити речи о психичким проблемима парохијана са којима се свештеник среће током свог пастирствовања. Предавачи су психолози Марија Шевар Вукашиновић, Тамара Окмажић и Сања Живковић, а циљ предавања биће међусобна размена искустава и савета између свештених лица и психолога како би рад са потребитима био квалитетнији и унапређенији.

Представљамо наслов и сажетак сваког предавања:

ОСНОВЕ ЉУДСКОГ РАЗВОЈА, ДЕЦЕ, МЛАДИХ – упознавање са основним фазама развоја кроз које пролази психа човека. Познавање ових фаза је важно зато што нормалан развој човека води здравом животу. Психопатологија се заснива на одступању од нормалног развоја. Важност ових сазнања омогућава да се људима помогне да буду квалитетнији родитељи, да се верницима дају савети о дечјем развоју и да се тиме утиче на квалитет породичног живота. Свештеници су овде у прилици да на време препознају потешкоће и благовремено реагују, што је кључно за превенцију болести или евентуално излечење;

НЕУРОТИЧНИ ПРОБЛЕМИ – често се у пракси сусрећемо са особама које нису у стању да се изборе са свакодневним ситуацијама у неком дужем периоду. Кроз едукацију свештеници ће моћи да препознају, када се сусретну са овим особама, да се ради о поремећајима понашања. Поремећаји понашања деле се на неурозе, психозе и поремећаје личности. Кроз примере из праксе свештеници ће стећи вештине да препознају о којој врсти поремећаја се ради. Савремени начин живота посебно је погодан за стварање неуроза. Животни темпо је убрзан и људи немају више времена да се посвете ни себи ни односима са другима на прави начин, што доводи до повећаног стреса, конфликата и развијања неке од неуроза (анксиозности, панике, депресије, опсесивних радњи, фобија). Узрок доласка и код свештеника и код психотерапеута углавном су претрпљени неуспеси на породичном, професионалном и социјалном плану, са којима особа не може да се избори. Ово сазнање ће довести до стицања новог увида у наизглед бесмислене свакодневне, понављајуће догађаје, са којима се верници изнова обраћају духовнику за помоћ, без икакве промене у понашању и са истим садржајима чак и после вишеструких разговора. То је посебно изазов за свештенике, јер имају осећај да нема напретка, и поред њихове посвећености;

ПСИХОТИЧНИ ПОРЕМЕЋАЈИ – код особа са психозом не постоји свест о стању у којем се налазе, нити исправно тумачење стварности у којој живе, немају увид да са њима нешто није у реду, већ верују да је њихова околина поремећена или удружена у завери против њих. Свештеници су најчешће изложени директном контакту са овим обољењем, јер се често маскира побожним терминима и садржајима. За лечење психоза, за разлику од неуроза, у већини случајева неопходни су лекови, поред лечења разговором. Циљ овог предавања је да охрабри свештенике да ближе сарађују са локалним здравственим установама и да своје време пажљиво распоређују када су у питању верници са овим проблемом.

ПОРЕМЕЋАЈИ ЛИЧНОСТИ – ово је најизазовније предавање, будући да се ради о људима који имају такав поремећај личности код којег је главна карактеристика недостатак саосећања у понашању са другим људима. Узвишени императиви хришћанства су у супротности са доживљајем света особа са овим проблемом, тако да велики изазов представља начин на који се безазлено приближити овим људима на нашу и њихову корист;

ДЕПРЕСИЈА – по најавама Светске здравствене организације, 2020. године друго по реду обољење у свету биће депресија (после конорарних обољења). Осећање потпуног бесмисла живота оболеле људе доводи до свештеника, али и свештеничке речи овде често немају моћ. Познавање природе овог обољења, обиља симптома и трајање омогућиће свештенику да у кратком временском року препозна да се ради о депресији. Током едукације стећи ће знања како да нађу прави начин да олакшају овим људима и да процене када им дати савет да се обрате лекару. Ово обољење може да одведе у самоубиство и зато је свештеничка одговорност огромна, а прави савет у право време може бити спасоносан;

БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ – у ове болести спадају алкохолизам, наркоманија и зависност од коцке, док у последње време као нови проблем јавља се и зависност од интернета и друштвених мрежа, посебно код младих. Пред свештеником је задатак да охрабри породицу да активно приступи усмеравању особе на лечење и да нађе начин да им помогне да преброде ове тешкоће. Алкохолом се често ублажавају симптоми анксиозности (прекомерна узнемиреност и стрепња) и депресије. Спајањем знања добијених на предавањима о анксиозности и депресији са новим информацијама о болестима зависности отвара се могућност за лакши рад са верницима, са већим ефектима и мање утрошеног времена.

ПРИМЕНА НАУЧЕНОГ ЗНАЊА НА СЛУЧАЈЕВЕ ИЗ ПРАКСЕ – током овог предавања биће детаљно представљени проблеми из свештеничке и праксе психолога, као и оквири у којима се могу применити стечена знања. Овде ће се најлепше видети колико је драгоцен сусрет психолога и теолога.

ПРИСТУП САВРЕМЕНОМ ЧОВЕКУ У ЕГЗИСТЕНЦИЈАЛНОЈ КРИЗИ И КРИЗИ ВЕРЕ – савремени начин живота и фокусираност на материјално и на постигнуће, као и све већа отуђеност од породичних вредности доводе до појаве егзистенцијалне кризе. У тренуцима највеће муке и људи који иначе не посежу за верским садржајима окрећу се вери и у њој траже спас и одговоре на питања смисла живота. У тешким тренуцима, онда када се не види излаз, људи често посежу за магисјким одговорима на животне изазове које не могу да објасне. Ово је предавање у којем ће свештеници дати кључни допринос едукујући психологе о провереном приступу које Црква у таквим ситуацијама нуди од својих почетака. Очекујемо да ће се реч Цркве превести на језик разумљив и људима ван Цркве и оном делу научне јавности који није сензитизован за питања вере. Тиме ћемо успети да преведемо теолошке појмове на језик психологије и духовничке вештине у контакту с народом на језик психологије и психотерапије.

На крају овог циклуса предавања биће извршена синтеза свих наших искуства произашлих из сусрета. Она ће бити инкорпорирана у наредне циклусе предавања у циљу унапређења, али и бољег одговарања на потребе свештеника са којима смо се сусрели.

ђакон Урош Костић,
уредник Информативне службе Епархије шумадијске