ХРАМОВНА СЛАВА ХРАМА У МЕСТУ БАЊА И ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ

ХРАМОВНА СЛАВА ХРАМА У МЕСТУ БАЊА И ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕУ четвртак, 2. августа 2018. године, када наша Света Црква прославља успомену на Светог пророка Илију, храм у месту Бања код Аранђеловца је прославио своју храмовну славу. Његово Преосвештенство Епископ Јован шумадијски је у овом месту служио Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање Архијерејског намесника орашачког, протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, протонамесника Александра Миловановића и Ивана Теодосића, јереја Милоша Мијатовића и Немање Искића и протођакона Ивана Гашића. На Литургији је чтецирао г-дин Владимир Марјановић, а ово литургијско сабрање су својим појањем улепшали чланови певачког друштва “Србски Православни појци” из Београда. У склопу Свете Литургије Архијереј Јован је крстио малог Косту, сина Дејана Чоловића из Аранђеловца.

Након прочитаног Светог Јеванђеља Епископ Јован је честитао храмовну славу домаћину славе и мештанима, а потом је верне поучио својом беседом. На самом почетку проповеди, Епископ је све подсетио на житије Светог пророка Илије, које нам свима може бити велики водич како треба исправно живети. Пророк Илија је, како Епископ наводи, био велики пророк и молитвеник свога времена који је народ окупљао око Господа и који је по Божијем промислу чинио велика чудеса. Једно од њих је и чудо које је учинио са приношењем жртве Господу испред Валових свештеника, који и поред дуге молитве нису могли од свога бога да измоле огањ са неба који ће спалити ту жртву. Владика нас је подсетио да треба да преиспитујемо своје поступке и свој живот јер морамо стремити томе да будемо достојни покровитељства великог пророка Илије. Израиљски народ је, како Епископ наводи, у великој мери сличам српском народу јер је поред своје велике и значајне историје имао и велика страдања, али и велике успоне. Бог је у то време слао своме народу посланике, пророке исто као што је нама слао великане из наше историје који су нас будили из дремежа који нас је повремено обузимао. Народ се увек плашио да нема ко да их поведе ка Господу, али Он је слао и увек ће слати своје изасланике који ће повести народ ка једином правом путу, а то је пут ка Господу. Божија љубав је велика и Бог подједнако воли и грешника и праведника, а то чини да би и грешник осетио љубав Божију и да би се и он окренуо истини. Бог је наше уздање и наша нада, ако се не уздамо у Господа, већ у нешто пролазно, онда ћемо у тој пролазности и скончати, а Господ нас није створио за пролазност, већ за вечност. Своје молитве ка Господу треба да усмеримо на прави и истински начин, а прави пример молитвеника нам је Свети пророк Илија. Епископ је још и навео да је мали Коста, који је данас постао члан Свете Цркве, примио на себе печат Светога Духа који ће га кроз живот пратити. Он је овом Светом Тајном стекао могућност да буде удеоник Тела Хрисовог и да потом може примити и све остале Свете Тајне.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије уприличена је свечана литија око храма, а потом је Епископ пререзао славски колач овогодишњег домаћина славе Зорана Томковића из Бање. Храмовну славу је честитао и парох бањски јереј Милош Маринковић и овом прилико ме захвалио Епископу и свима који су ову свечаност увеличали својим присуством. Након Свете Литургије у порти храма је припрмљана Трпеза Љубави за све окупљене вернике. У току дана Епископ Јован је пререзао славски колач и био гост на крсној слави протојереја Слободана Раковића.

јереј Немања Искић