СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА ЛИПАРУ У КРУШЕВИЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА ЛИПАРУ У КРУШЕВИЦИУ суботу 16. јуна 2018. године, када наша Црква прославља Светог мученика Лукилијана, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у храму Светог Саве на Липару у Крушевици. Епископу су саслуживали: архијерејски намесник колубарско-посавски, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протонамесник Владимир Стојковић, јереј Бојан Чоловић, протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић. Литургијску радост својим појањем увеличали су Србски православни појци.

Пре почетка Литургије Владика Јован освештао је новоизграђену палионицу свећа у порти храма.

У току Службе, верници, који су се окупили у великом броју, поучени су надахнутим речима Владике Јована да дом своје личности морају зидати на јаком и чвстом темељу. Тај темељ за нас хришћане је Богочовек, Исус Христос, хришћанске врлине, живот и дела по речи Божијој. У супротном ако дом своје личности градимо без Бога, без јаког темеља, без духовног усавршавања, онда је је та грађевина слаба и осуђена на пропаст. Без темеља склона је паду и рушењу, као и све што је без Бога.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У току Литургије, Владика Јован рукоположио је у чин ђакона теолога Стевана Илића, дугогодишњег вероучитеља у колубарско-посавском намесништву. Новорукоположеног ђакона Владика је поучио о томе шта је ђаконаска служба и како треба служити Богу, самопрекорно и без гордости и људске сујете. Служити Богу смисао је живота свакога човека, а понајвише ђакона и свештеника чији је то инператив и начин живота. Бог је дошао у овај свет да служи људима, понизио се да би се човек узвисио. Бог је показао љубав према роду људском, и ту љубав морамо да му узвратимо као добра деца своме Оцу. У наставку Сабрања, Епископ је причестио велики број верника, а највише деце која су живо учествовала у Св. Литургији.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

После Свете Литургије уследила је додела признања за несебичан труд и залагање на изградњи светиње у Крушевици. Архијерејским граматама признања награђени су: Милош Томовић из Лазаревца, Срећко Стојановић из Трбушнице, Мирослав Несторовић и Радосав Павловић из Крушевице. Његово Преосвештенство Владика Јован одликовао је чином протонамесника свештеника Родољуба Војиновића, наградивши га за досадашњи труд на повереној му парохији, а највише за изграђивање живе Цркве, истакнувши га тако за пример млађим свештеницима.

После Свете Литургије и послужења окупљених верника у порти храма уприличена је трпеза љубави у локалном ресторану.

Влада Димитријевић, протонамесник