СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ОШ “ДРАГИША ЛУКОВИЋ – ШПАНАЦ”

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ОШ “ДРАГИША ЛУКОВИЋ – ШПАНАЦ”Дана 12. јуна 2018. године, када наша Света, Саборна и Апостолска Црква прославља Преподобног Исакија Далматског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у Основној школи “Драгиша Луковић – Шпанац” у крагујевачком насељу Белошевац.

Његовом Преосвештенству су саслуживали архијерејски намесник лепенички и в. д. левачки протојереј-ставрофор Саво М. Арсенијевић, старешина белошевачког храма протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, парох белошевачки протојереј-ставрофор Љубомир Радић и парох белошевачки протонамесник Дејан Петровић, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Немања Стојковић.

Чтецирали су Далибор Шкркић, Марко Гаљак и Илија Арсенијевић,а за певницом су одговарали протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј Драгослав Милован, протонамесник Бранислав Матић, јереј Иван Антонијевић, као и ученици ове школе.

На позив директорке ове просветне установе, уважене Госпође Невене Шимшић, као и читавог колектива школе, Преосвећени Владика је одслужио Свету литургију и парастос свим упокојеним радницима и ученицима ове школе. Повод за служење Свете литургије баш у згради једне основне школе је било и освећење времена и простора, јер је познато да се служењем Свете литургије освећује све и сва, али и то да, као што се Дух Свети призива на почетку сваке школске године, и на завршетку одслужи Света литургија у знак благодарности Господу за све.

После прочитане Еванђелске перикопе, Преосвећени Епископ је упутио речи захвалности директорки школе, као и свима запосленима, а на првом месту, ученицима ове школе, који су исказали своју велику љубав присуством и активним учешћем на Светој литургији. Његово Преосвештенство је још рекао да је потребно да будемо искрени према свима; према својим родитељима, учитељима, па ћемо тако бити и бољи људи. Преосвећени је још напоменуо да би требало да будемо послушни једни другима, јер ћемо тако бити послушни и Богу и Цркви Његовој.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Поред активног учешћа на Светој литургији, одговарањем на прозбе, огроман број ученика и наставника ове школе се причестио животворним тајнама Христовим.

По завршетку Литургије и примања архипастирског благослова од свог Епископа, заједничарење је настављено уз послужење за све присутне у школској трпезарији, уз благодарење Господу што је још једном показано да се без благослова Божијег и Цркве Његове ништа у нашим животима не дешава.

Илија Арсенијевић, студент Богословског факултета