НА ДАН СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ ИЗАШАО 22. БРОЈ СВЕТОСАВСКО ЧАСОПИСА РАСТКО ИЗДАЈЕ ОШ “17. ОКТОБАР” ИЗ ЈАГОДИНЕ

НА ДАН СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ ИЗАШАО 22. БРОЈ СВЕТОСАВСКО ЧАСОПИСА РАСТКО ИЗДАЈЕ ОШ “17. ОКТОБАР” ИЗ ЈАГОДИНЕ“Бог ти је даровао, даруј и ти”

На дан словенске писмености и када наша Света Црква прославља велике светитеље Свету Браћу Ћирила и Методија, а ОШ “17. октобар” велики јубилеј 55 година од оснивања, из штампе је изашао 22. број школског Светосавског часописа Растко.

Промоција 22. броја часописа “Растко” одржана је 24. маја 2018. године, у школској Галерији “Одмор”, уз присутво медија и великог броја наставника, учитеља и ученика.

Да подсетимо часопис излази са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована. По одобрењу директора школе г-ђе Биљане Милановић, главни и одговорни уредник часописа је вероучитељ Борис Милосављевић. Редакцију часописа чине : Марина Антонијевић-педагог школе, вероучитељ-протођакон Нинослав Дирак, Нинослав Станојловић – професор историје, Владимир Мићовић - учитељ и Мијат Миљковић-ученик 6. разреда. За лектуру текста задужен је професор српског језика Маја Алексић. Часопис излази два пута годишње.

Честитајући свима присутним велики хришћански празник, Дан словенске писмености и 55. година од оснивања школе, новинари су представили часопис.

Директор школе Биљана Милановић у уводном делу говори о школи, успесима и узрастању ОШ “17. октобар” у једну велику породицу.

Психолог школе Рада Петровић Шумар, гово многа свеприхваћена документа као и искуства у бројним земљама.

Учитељице Милијанка Марковић, Зорица Павловић и Слађана Велојевић доносе радосне вести о успеху математичара млађих разреда.

Својим текстом наставница Марија Тодоровић нас упознаје о великом успеху Вере Тодоровић и ученика по ИОП –у Вељка Бабића и Милице Младеновић на републичком такмичењу из техничког и информатичког образовања и технике и технологије. Наравно уз велики труд наставника Ивана Милосављевића и Милована Нићифоровића.

Гост у овом броју је протојереј Александар Гајић, старешина храма Светих Архангела Михаила и Гаврила, а повод је пре свега 200 година Старе Јагодинске цркве коју је подигао кнез Милош Обреновић и која ове године прославља овај велики јубилеј.

Учитељ Владимир Мицовић, члан редакције води нас кроз ризницу живота наших светих предака, и данас на дан Словенске писмености нам говори о једној великој личности хришћанске историје Светом патријарху Фотију Цариградском, који је имао велики, а ко не и највећи удео у послању Свете браће Ћирила и Методија и описмењавању словена.

Јагодински историчар професор Нинослав Станојловић који својим научним радом и оргиналошћу у избору чланака заиста даје једну посебну и важну црту овом часопису, и кроз чије се текстове упознајемо са новим детаљима из наше историје, које би за нас остали непознати, у овом броју нас је одвео у Мушку јагодинску Гимназију и говори нам о Светосавским тематима.

Часопис нам доноси и многе детаље везане за празник преноса моштију Светог Николе, из житија преподобног Јустина Ћелијског.

У овом броју у рубрици интревју наш учитељ је Слађана Велојевић, а наш наставник је управо професор историје Нинослав Станојловић.

Такође у овом броју представљамо фигуру Вука Бојовића која се налази у Музеју Воштаних Фигура, а из Јагодинског зоолошког врта предствљен је Лав.

22. БРОЈ ШКОЛСКОГ ЧАСОПИСА “РАСТКО” ОШ “17. ОКТОБАР” ИЗ ЈАГОДИНЕ

У рубрици сусрет светињама отпутовали смо у манастир Прерадовац у Левчу.

Ученици новинари старијих разреда који су реализовали овај часопис су:

Мијат Миљковић,задужен за техничку подршку часописа, Марија Марковић, Миљана Констадиновић, Нада Тодоровић, Тијана Стефановић, Милица Димитријевић, Теодора Младеновић и Софија Гајић. Новинари су у наставку истакли да је у овом броју између осталог објављено 78 дечијих цртежа.

Овај 22. број часописа, који излази пуних 11. година за редом има за циљ да све нас везује за наше корене, и да деца оно што носе дубоко у себи искажу кроз цртеже, и текстове, у којима се свакако и пре свега налази Господ Исус Христос, чијим путем су нас повели Свети Сава, и света Браћа Ћирило и Методије.

За крај промоције сви присутни су одгледали Васкршњи спот у оквиру акције Обновимо себе – Подигнимо Ступове, који је посвећен институту за мајку и дете у Београду, и болесној деци и сиромашним породицама, што је уједно био и позив свима : “Бог ти је даровао, даруј и ти”!

уредник Борис Милосављевић, вероучитељ

View the embedded image gallery online at:
https://eparhija-sumadijska.org.rs/vesti/item/5392-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-22-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD17-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD#sigProId3f87e5fc72