ПРОСВЕТИТЕЉИ СВЕСЛОВЕНСКИ ТОРЖЕСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕНИ У ШУМАРИЦАМА

ПРОСВЕТИТЕЉИ СВЕСЛОВЕНСКИ ТОРЖЕСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕНИ У ШУМАРИЦАМАДан Свете браће Кирила и Методија литургијски је прослављен у цркви Светог Георгија у насељу Шумарице. Руком и молитвом Преосвећеног владике Јована освећена су црквена звона која ће позивати док је света и века верни народ на слављење Бога у овом крају.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је началствовао Божанственом Литургијом и просвећивао и надахњивао шумадијски народ речима Златоустовим као некада Свети Кирило и Методије народ Моравске и осталих словенских земаља.

Преосвећеном Епископу Јовану су саслуживали: протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, професор Богословије Светог "Јована Златоуста", који је и произнео дивну беседу као негда Свети Климент у част Свете браће.

Он је говорио о значају просвете Свете браће која није просвета данашњице, већ просвета Јеванђеља Христовога због Кога ми из мрака пређосмо на светлост, са пута смрти на пут вечнога живота. Предстојатељи Светога Престола били су и: протојереј Драган Брашанац, протонамесник Душан Илић, протонамесник Бранислав Матић и протођакон Иван Гашић. Певницу је водио јереј Рашко Стјепановић са богословима. Молитвено су на Литургији биле присутне и монахиње манастира Драче и Дивостина са својим игуманијама.

Отац Срђан Тешић је као прави домаћин био кадар свуда стићи, сваког дочекати, свима бити при руци за све што је било потребно, а мало је тога имало за додати, јер је све било царски припремљено. Хор Свети ђакон Авакум је тихо и ненаметљиво својим дечијим гласовима појао хвалу Богу пратећи ђаке богословије за певницом, а на челу са свештеничком супругом госпођом Милицом Тешић. Ученици ОШ "Јован Поповић" из Шумарица који похађају веронауку били су присутни на Литургији са својим вероучитељем Марком Арсенићем и узели су учешћа у Тајни Тела и Крви Христове потврђујући тако шта је прави и једини хришћански пут, пут којим су нас водила Света Браћа и наш Свети Сава и показујући тако спрегу данашње и ондашње просвете.

Беседа протојереја-ставрофора мр Рајка Стефановића, професора Богословије "Светог Јована Златоуста"

После заједничке Чаше уследила је и заједничка трпеза на којој се наставило дело Христово, а то су: вера народна чије темеље ударише словенски просветитељи, а дом сазида Свети Сава, нада у добра будућег века и љубав која цео свет држи.

Марко Арсенић, вероучитељ