ПОКЛОНИЧО ПУТОВАЊЕ У ХЕРЦЕГОВАЧКЕ МАНАСТИРЕ И МАНАСТИР ОСТРОГ У ОРГАНИЗАЦИЈИ Ц. О. СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

ПОКЛОНИЧО ПУТОВАЊЕ У ХЕРЦЕГОВАЧКЕ МАНАСТИРЕ И МАНАСТИР ОСТРОГ У ОРГАНИЗАЦИЈИ Ц. О. СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИКао сваке године и ове године црквена општина Свете Петке у Смедеревској Паланци организовала је поклоничко путовање у манастир Острог, на поклоњење светим и целебним моштима светог Василија Острошког.


Полазак је био у петак 18. маја око 20 сати, поласку је претходио молебан за путнике, којем је началствовао старешина храма протојереј – ставрофор Велибор Ранђић. У беседи је пожелео срећан пут и благослов Божији за све који путују и да се окрепљени, оснажени и утешени врате.

Нестрпљиво са усхићењем у молитвеном расположењу кренуло се на пут ишчекујући нови дан и прву светињу коју треба посетити. Први манастир који се нашао на путу поклоника из Смедеревске Паланке био је манастир Тврдош.

После Свете Литургије и окрепљења кренуло се даље у обилазак манастира Херцеговачка Грачаница, а потом пут нас је повео ка Острошком Свецу, где смо и стигли у вечерњим сатим. Поклонили се свецу, узнели своје молитве и благодарења, оставили прилоге, олакшаних душа умирени од брига пронашли смо смештај на платоу за преноћиште. “Ноћ за памћење” како су многи полоници коментарисали после преспаване ноћи под “ведрим небом”, а посебно који то чине први пут. Јутрење у наставку са Светом Литургијом почело је у 6 сати. Многи поклониници су се причестили Светим Тајнама. После Свете Литургије благодарни Богу и Светом Василију кренули смо назад. У повратку посетили смо манастир Милешеву, поклонили се њиховим светињама и присуствовали читању Акатиста Светом Сави. Пут нас је даље преко Златибора, Чачка и Крагујевца довео у Смедеревску Паланку, где смо стигли у касним вечерњим сатима. Уморни од пута, али Богу благодарни поклоници су се поздрављали обећавајући да ће и следеће године, ако Бог да, путовати у светиње у које буде организовала наша Црквена Општина.

Владимир Степановић, ђакон