СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БЕЉИНИ КОСМАЈСКОЈ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БЕЉИНИ КОСМАЈСКОЈУ суботу, 14. априла 2018. године, када наша Црква молитвено прославља преподобну Марију Египћанку, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Литургију у храму Светог архангела Михаила, у Бељини. Епископу су саслуживали јеромонах Петар – старешина манастира Пиносава, архијерејски намесник космајски, протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, архијерејски намесник бељанички, протојереј-ставрофор Видо Милић, парох неменикућски, протонамесник Горан Лукић, протођакон Иван Гашић и ђакон Филип Јовановић.

У својој Архипастирској беседи, Преосвећени Владика је рекао да је велика и неизрецива радост Васкрсења Христовог за читаву творевину Божију, јер васкрсли земљотрес који се догодио када је Господ Васкрсао из мртвих, када се Његова надгробна плоча распрсла, тај васкрсли земљотрес је отворио и испразнио гробове верујућих људи Божијих. Васкрсење Господње јесте и наше васкрсење и васкрснуће свако ко је живео са Христом и ко је умирао са вером у васкрсење Христово. Зато је васкрсење Христово највећа радост неба и земље и све творевине јер је Господ показао показао да ми нисмо створени за смртност већ за бесмртност.

Постоје две смрти и два васкрсења. Духовна смрт код неверујућег човека, који је испуњен злобом, пакошћу и мржњом, код њега је духовна смрт настала пре телесне смрти, атек онда иза те смрти долази и телесна смрт. Али исто тако постоје и два васкрсења: када човек дође до сазнања да греши и да не живи како треба, а онда реши да се покаје, онда долази до Васкрсења, које је пре свеопштег Васкрсења када ће Господ доћи.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Господ својим васкрсењем није само васкрсао мртве из гробова, већ је и однео тугу са лица људи који су плакали за Христом гледајући страдање Његово. Скунуо је тугу са лица њихових јер је смрт укинута, и донео радост којој нема краја, радост која води у живот вечни. Господ је Васкрсењем својим извео из пакла род људски, и узнео га у рај и сместо у загрљај Божији.

По завршеном евхаристијском сабрању уследила је трпеза љубави коју је за све присутне припремио старешина храма протојереј Јовица Ескић.

Вероучитељ Бојан Миленовић