ЦВЕТИ У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

ЦВЕТИ У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУЕпископ шумадијски Г. Јован је на празник Цвети 01. априла 2018. године, служио Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој цркви у Крагујевцу. Владики Јовану су саслуживали ректор крагујевачке богословије Свети Јован Златоусти протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј Милић Марковић и јереј Владан Костадиновић, који је уједно, по благослову Његовог Преосвештенства беседио.

Јереј Владан Костадиновић је одржао беседу по конструкцији триптиха, подсетивши верне, прво да стојећи у храму свакодневно гледамо у икону која представља Улазак Господњи у Јерусалим. На њој видимо и приказаног човека који се обучен у ланену хаљину радује и игра. Царска кћи је замерила Давиду који иде пева и игра. Али јој он одговара да је наша људска природа и да смо одлучили да идемо мимо Бога, чинећи смрт стварном. Јуче смо то гледајући другу икону видели у представи Васкрсења четвородневног Лазара. За њега Христовим доласком смрт постаје сан и то речима Христовим да сваки који верује у Њега има живот вечни. Она ћемо бити спасени нашег умовања, отпадања од Бога и пропадања. Трећа икона коју ћемо ускоро гледати је икона Васкрсења Христовог, коме претходи наш усклик: Осана! Благословен који долази у име Господње. У Јерусалиму су пре свих то чинила деца, бацајући палмове гранчице пред Господа Исуса Христа, учинили предсказање да ће Отац подићи Сина свога. Зато се потрудимо да не будемо тврдоврати као они који су ради гордости своје разапели Господа. Потрудимо се да будемо браћа Његова и деца Очева, да би и у нама пребивао Дух Свети, била је поука професора Владана Костадиновића.

Беседа јереја Владана Костадиновића, професора Богословије „Светог Јована Златоуста“

Трпеза љубави је за све верне постављена у парохијском дому, где је верни народ заједно са својим Владиком наставио пролављање празника Цвети.

протођакон Мирослав Василијевић