ПРАЗНИК ВРБИЦА ПРОСЛАВЉЕН У СОПОТУ

ПРАЗНИК ВРБИЦА ПРОСЛАВЉЕН У СОПОТУ“Да би нас уверио у опште Васкрсење, Ти си Христе Боже пре свог страдања Васкрсао Лазара из мртвих. Зато и ми као деца, носећи знак победе, кличемо Теби, победнику смрти: Осана на висини, Благословен који долази у име Господње.”

Деца и верни народ Сопота су и ове године свечано прославили радосни празник Васкрсења Лазаревог-Врбицу. У 17 часова почела је вечерња служба у храму Вазнесења Господњег, у Сопоту, коју је служио архијерејски намесник космајски, протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић.

Отац Љубиша се обратио пристним верницима и објаснио значај данашњег празника, додавши потом да заповест коју Христос изговара “Лазаре, изиђи напоље”- јесте заповест којом Христос објављује рат смрти. То су речи којима Христос објављује да сама смрт мора бити умртвљена и уништена. То је чудо љубави које тријумфује над смрћу. Да би уништио смрт и њену тмину, сам Христос, а то значи сам Бог, сама Љубав, сам Живот-силази до гроба Лазаревог, силази да би се тамо лицем у лице срео са смрћу, да би је разрушио, да би нам даровао вечни живот за који нас је Бог саздао.

Након освећења врбових гранчица уследила је литија кроз Сопот, у којој су најрадоснији били наши најмлађи хришћани.

Вероучитељ Бојан Миленовић