ПРОСЛАВЉАЊЕ ВРБИЦЕ И ПРАЗНИКА ЦВЕТИ У АРАНЂЕЛОВЦУ – ПРИРЕДБА „У СУСРЕТ ВАСКРСУ“

ПРОСЛАВЉАЊЕ ВРБИЦЕ И ПРАЗНИКА ЦВЕТИ У АРАНЂЕЛОВЦУ – ПРИРЕДБА „У СУСРЕТ ВАСКРСУ“У свим храмовима орашачког намесништва свечано је прославњена Врбица и одслужена Света Литургија на празник Цвети. Деца и верни народ су заједно са својим свештенством прославили овај празник у храму Светих Апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Празник је прославњен служењем празничног бденија и свечаном литијом у којој су се нарочито истакли наши најмлађи суграђани. Овај Свети догађај су посебно увеличали ученици ОШ „Светолик Ранковић“ из Аранђеловца и Мисаче. Вероучитељи ове школе су са својим ученицима припремили приредбу под називом „У сусрет Васкрсу“. Ученици су се лепо спремили и за окупљени верни народ извели неколико рецитација и драмских сцена у Петропавловском храму.

Свечана литија око храма је посебно била украшена великим бројем деце која су својим ношењем врбових гранчица и звоњавом својих малих звончића овом празнику дали посебну ноту. Врбове гранчице које су верници носили су посебна символика победе Господа Исуса Христа над смрћу и слика Христовог свечаног уласка у Јерусалим.

У недељу је одслужена Света Литургија на празник Цвети у присуству и живом учествовању у Литургији великог броја деце и верног народа. Свету Литургију су служили протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протонамесник Александар Миловановић, јереј Милош Мијатовић и ђакон Немања Искић. Беседу на овај велики празник је одржао протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић који је окупљени верни народ поучио значају празника Цвети и његовом значају за све наступајуће празније који нам следе у Страсној седмици.

ђакон Немања Искић