ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА МЛАДЕНОВАЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА МЛАДЕНОВАЧКОГДана 30. марта 2018. Године, када Црква прославља Светог Алексија човека Божјег и Светог апостола Аристовула, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Литургију пређеосвећених Дарова у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

Светој Литургији је претходила исповест свештенства Архијерејског намесништва младеновачког, а исповедник је био протосинђел Николај (Младеновић), игуман манастира Вазнесења Господњег – Саринца у Великим Пчелицима. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протосинђел Николај (Младеновић), протојереј-ставрофор Живорад Марић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протођакон Иван Гашић и ђакон Небојша Поповић.

У својој беседи Епископ Јован се обратио присутном народу упознавши их са значајем вере у животу хришћана. Владика је говорио о истинској вери у Цркви, наспрам лажних, сурогатних, бесплодних веровања. На Лазареву суботу завршава Велики четрдесетодневни пост након чега долази Страсна седмица. Долази недеља страдања Господа Исуса Христа, у којој је Он из превелике љубави према нама људима принео Себе на жртву. И ако је човек окренуо леђа Богу, Бог није окренуо леђа човеку, већ надгледајући Он се моли и жртвује за децу своју. Епископ је подсетио верни народ Младеновца да је важно редовно се причешћивати и ван поста, али да постоји императив хришћанског живота да би се могло приступати Чаши. Након причешћа Епископа и свештеника приступили су Светој чаши присутни верници, као и многобројни ученици младеновачких основних и средњих школа предвођених својим вероучитељима.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У парохијском дому храма Успења Пресвете Богродице парох четврти младеновачки јереј Марко Јефтић прочитао је реферат на тему „Ако верујеш видећеш славу Божију“ након чега је уследила вишечасовна плодна дискусија. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован оценио је највишим оценама не само излагање на задату тему, већ и дијалог који се одвијао у изузетној конструктивној атмосфери, прожет братском љубављу и поштовањем. Владика је препоручио рад за објављивање у штампаном издању. На крају се приступило трпези љубави коју је припремило братство младеновачког Храма.

јереј Марко Јефтић