ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ОРАШАЧКОГ НАМЕСНИШТВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ОРАШАЧКОГ НАМЕСНИШТВАУ среду, 28. марта 2018. године, је у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу одржана исповест свештенства орашачког намесништва. Светој Тајни Исповести су присуствовали сви активни и пензионисани свештеници овог намесништва. Свештенство је исповедао високопреподобни архимандрит Георгије (Милошевић), игуман манастира Венчац, у Брезовцу надомак Аранђеловца.

Након Свете Тајне Исповести у овом храму је Епископ шумадијски Господин Јован служио Свету Пређеосвећену Литургију. Епископу Јовану су саслуживали архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј Љубиша Ђураш, протонаменсик Дејан Тодоровић, јереј Милош Митровић, протођакон Иван Гашић и ђакон Немања Искић.

 

Светој Литургији је присуствовао и велики број ученика који су на Свету Литургију дошли са својим вероучитељима и учитељима, а који су својим умилним гласовима одговарали на прозбе и тако улепшали овај свечани дан.

Пред сам крај Свете Литургије Епископ шумадијски Господин Јован је окупљене вернике поучио својом беседом. Епископ је на самом почетку беседе рекао да је Господ Исус Христос преко Крста дошао у Васкрсење и на тај начин је човеку даровао живот вечни. Господ је своју љубав исказао на овај начин, а ми ћемо само усрдним мољењем моћи бити достојни те љубави. Човек нажалост своју љубав није узвратио Богу, већ се окреће од Њега и уместо љубави узвраћа му мржњом. Епископ је навео да нема ништа ружније него када човек није благодаран према ономе који му дарује нешто и који му помаже. Када нам неко нешто дарује, онда нам тај неко тиме дарује и део себе. Бог нас воли и том љубављу нас уводи у покајање, а покајање нас уводи у пост. Пост је одрицање од једне врсте хране, греха, сујете и саможивости. Пост без молитве нема сврхе, како постимо тако се и молимо и тако волимо. Епископ Јован наводи да ако не можемо да волимо своје ближње, онда не постимо и не молимо се исправно. Грех који је у нама ако признамо да постоји и да смо грешни, самим тим се већ кајемо. Покајање нас доводи не само до врата Раја, већ нас и уводи у Рај. Прави пример искреног покајање јесте Марија Египћанка која нас учи исправном и искреном покајању и преображају живота.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Светој Чаши је приступио велики број верника и ученика и тиме се сјединио са Господом нашим Исусом Христом.

Након Свете Литургије у сали црквеног дома при храму Светих апостола Петра и Павла, протонамесник Бранислав Борота је прочитао реферат на тему „Црква и породица“. После читања реферата окупљено свештенство је износило своје мишљење о раду, а протонамесник Бранислав Борота је одговарао на постављена питања у вези са овим радом. Потом су сви присуствивали заједничкој Трпези Љубави након које је Епископ шумадијски Јован обишао цркву у изградњи у месту Буковик код Аранђеловца.

ђакон Немања Искић