ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ЛЕПЕНИЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ЛЕПЕНИЧКОГУ понедељак 19. марта 2018. године, свештенство Архијерејског намесништва Лепеничког је окупљено на вечерњој служби у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу, приступило Светој тајни исповести коју је обавио протојереј-ставрофор Милан Борота. Прота Милан је одржао кратку беседу о значају изговорене речи као оне која може човека уздићи до неслућених Небеских висина, али и учинити да му гроб буде проклет. Зато треба да пазимо шта говоримо, те да одговоримо на позив и призив Бога живога на вршење свештеничке службе, са примереним достојанством свештеника.

У уторак 20. марта 2018. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Литургију Пређеосвећених дарова у храму Свете Тројице у крагујевачком насељу Корићани. Преосвећеном Владики Јовану су саслуживали протојереј-ставрофори Милан Борота, Саво Арсенијевић, Милован Антонијевић и протонамесник Саша Антонијевић.

Владика је беседећи верном народу говорио о посту који нема никаквог смисла ако он није пропраћен покајањем, одрицањем од свега лошег, што може довести до тога да из поста изиђемо гори него што смо у њега ушли. Нема малог или великог греха, јер ако о маломе греху не поведемо на време рачуна, очас мисли и речи прелазе у дела – по оном Јеванђелском да ће доћи час када ће сваки који вас убије мислити да Богу службу чини. Пост без молитве, дела милосрђа и добрих дела нас неће далеко одвести. Покајање је преумљење и преображај, али је то и бунт против старог и огреховљеног човека. Зато није поента само јести сув хлеб и воду, већ да постанемо бољи људи, да спознамо себе и променимо себе, јер телесни пост треба да прати и пост личности човекове у одричући се греха, сопствене неодговорности, осуђивања, злих мисли…а онда можемо да очекујемо да нам се “...покајања Двери отворе…” Ако тако чинимо спашћемо се.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након причешћа свештенства и верног народа са својим Епископом, свештеници су имали прилику да чују излагање јереја Милоша Ђурића на тему Црква – Заједница верних. Овај рад је иницирао плодотворну дискусију у којој су сви узели учешћа. Расправа на ову тему је трајала до поподневних часова.

протођакон Мирослав Василијевић