ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА НАМЕСНИШТВА РАЧАНСКОГ У МАЛИМ КРЧМАРИМА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА НАМЕСНИШТВА РАЧАНСКОГ У МАЛИМ КРЧМАРИМАЖивописнo шумадијскo село Мало Крчмаре је у петак, 16. марта 2018. године, четврте недеље Великог Поста, угостило Његово Преосвештенство Епископа шумадијског Јована.

Он је уједно служио Свету Архијерејску Литургију Пређеосвећених дарова у храму посвећеном празнику Мале Госпојине. Епископу су саслуживали aрхијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Милан Борота, протонамесници Дејан Шишковић и Влада Бранисављевић, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Божидар Васиљевић.

Пре богослужења је одржана исповест свештенства рачанског намесништва при чему је исповедник био протојереј-ставрофор Милан Борота. Он је присутној браћи свештеницима одржао пригодну беседу наглашавајући значај ове свете тајне за саме пастире, као и преображавање и мењање на боље у свакој новој години.

Након свечаног дочека владике служена је Света Литургија која је почела величанственим возгласом „Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа”, да би у току исте владика Јован одржао богонадахнуту беседу присутном народу. Он је нагласио да је цела ова недеља посвећена Часном Крсту у којој исти стоји на месту целивајуће иконе. Када га целивамо треба то да радимо са осећањем да љубимо онога који је пролио крв за наше грехе јер Господ је преко Голготе васкрсао и победио смрт, злобу и грех. Иако зло и грех и даље постоје у свету, то је зато што они који га чине немају страха божијега у себи. Епископ Јован је даље нагласио да нема човека без греха, а да оправдања за грех нема без покајања, а покајања нема без промене целокупне личности. Са друге стране човек који нема покајања већ живи по својој самовољи „гребе по ранама Христовим“. Да би добили моћ божију ваља да целивамо што чешће Часни крст јер је крст, по познатој духовној песми, сила, слава и спасење. Свет са друге стране заступа мржњу и уместо Христа, подржава Вараву, разбојника за кога је викао да буде пуштен уместо Исуса на слободу. Свако ко оправдава свој грех је у стању да осуди и Бога-поучио је верни народ мудрим речима шумадијски архипастир.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

При крају Свете Литургије су се причестили сви присутни свештеници а затим и мноштво верника међу којима је било пуно деце која похађају веронауку на челу са својим вероучитељем Сашом Павловићем. После Свете Литургије одржан је састанак Епископа са свештенством овог намесништва на коме је домаћин, јереј Ивица Камберовић прочитао реферат на тему „Господе, заволех красоту дома твога“. После прочитаног реферата одржана је занимљива дискусија уз бројна питања и коментаре, да би на крају уследила трпеза љубави коју је у парохијском домуприпремио о. Ивица са верним народом.

Протонамесник Горан Живковић