ГЛАДАН БЕЈАХ И НАХРАНИСТЕ МЕ

ГЛАДАН БЕЈАХ И НАХРАНИСТЕ МЕХрам Светога Саве на Аеродрому већ трећу годину за редом организује прикупљање средстава намењених најсиромашнијим верницима. Помоћ се дели у виду купона за храну који се деле потребитима после Васкрса, који могу да се искористе у том периоду. Верници који су у могућности оставе прилог у продавници храма, а затим се од тог новца припрема храна. Прве године је сакупљено више око 500 оброка, а друге више од 600. Број се сваке године увећава, што најбоље сведочи о томе да је ова акција препозната као апсолутно смислена и непоходна у времену у ком живимо. Хришћанска солидарност је основна црта свих црквених заједница која је утемељила нашу веру, од најраних времена па до данашњих дана. Остаје нада да ће се ова хуманитарна акција проширити, и да ће остати препознатљиво обележје наше црквене заједнице на Аеродрому.

У току Васкршњег Поста, братство храма организује предавања на различите теме. Она се одржавају после недељних литургија, већ дужи низ година. Тематика предавања је усмерена на горућа питања у нашем народу, или на она питања која још увек нису препозната као важна. Отац Немања Младеновић је одржао предавање о изазову савремених технологија где је истакао велику зависност младих, и човека уопште од савремених друштвених мрежа. Наведени су резултати истраживача у области информатике, која нам говоре да је зависност од интернета скоро неизлечива, и да је она заузела прво место за разлику од традиционалних облика зависности од алкохола, дроге и осталих порока. У том технолошком хаосу, највише су почела да страдају деца, која већ у раном узрасту постају зависници од интернет технологија и паметних уређаја. Оно што је највише забрињава јесте губитак времена, и немогућност контролисања сопственог времена од стране човека, као Богом створене категорије у којој се спасавамо. Просто речено, време има нас, а ми немамо време. Решење је у једном трезвеном и паметном коришћењу интернета и времена, у складу са речима апостола Павла: "Све ми је дозвољено али ми није све на корист". На крају предавања верници су поставили низ питања што нам говори о интересовању које је побуђено овом темом.

Циклус предавања обухвата низ области: "Православље и изазови савремених технологија" (отац Немања Младеновић), "Слободни у Христу" (отац Александар Мирковић), "Црква и дух света" (ђакон Александар Ђорђевић), "Пут ка покајању - пут ка Христу" (отац Иван Антонијевић), "Зашто мени, Боже мој?" (отац Бранислав Матић).

Добродошли!

Братство храма Светог Саве