АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТЕПОЈЕВЦУ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТЕПОЈЕВЦУНа дан Светог Максима Исповедника, у суботу 3. фебруара 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Сабора српских Светитеља у Степојевцу. Владику је дочекао верни народ са децом. Епископу су саслуживали свештеници Видо Милић, Драган Поповић, Игор Обрадовић, Огњен Козлина и ђакони Иван Гашић, Зоран Станковић и Зоран Степановић. На Архијерејском богослужењу појали су ученици београдске богословије. Литургијском сабрању молитвено је присуствовао и епископ Георгије.

Након прочитаног Јеванђеља Епископ Јован је одржао беседу. У почетку је Владика говорио о личности Светог Максима Исповедника нагласивши да је он исповедао веру у Тројичног Бога. Он је био сав човек у Цркви и на тај начин је могао и истински исповедати праву веру. Ту веру смо позвани и ми да исповедамо а прави пример нам је Свети Максим. Он је целим својим животом и целог свог живота исповедао веру у Христа. Непрестано ослушкујући Божански разум он је и свој разум саобразио Богу и очувао је Божији лик у себи. Црква је њему била на првом месту и у Цркви је спознавао живога Христа.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У наставку је Епископ говорио о потпуном нашем припадању Цркви и Литургији кроз молитву. Неопходна је припрема за улазак у Цркву и за учествовање у Литургији. У тој заједници проналазимо правог лекара за наш духовни живот а то је Христос. У Христу проналазимо наш највећи дар и на такав дар треба да узвратимо уздаријем, благодарење. Грех нас спутава на таквом путовању и зато нам је неопходно молитвено покајање. Молитва нас усмерава ка Богу и брани нас од равнодушности. Равнодушност је веома погубна за духовни живот, а она се побеђује кроз истинску веру. Нарушавање молитве је нарушавање поретка Цркве. Молитва треба да је истински садржај хришћанског живота. Права молитва проистиче из љубави. Молитва је показатељ љубави. Она нас води ка правој вери, уводи нас у смирење и спутава нашу гордост. Такав живот очекује од нас Господ.

На Литургији се причестио велики број деце и верног народа. После службе уследила је Трпеза љубави коју су припремили верници са својим свештеником Милорадом Михаиловићем и његовом породицом. У току ручка, ученици ОШ Вук Караџић из Степојевца, отпевали су неколико духовних песама са својим наставницима.

Владимир Димић, протонамесник