ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ АЕРОДРОМ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ АЕРОДРОМСваке године на Светога Саву, храм Светог Саве у крагујевачком насељу Аеродром, организује свечано рецитовање у част нашег Светитеља, првог српског архиепископа.

Тог дана, под окриљем нашега јунака, свако дете у школи, сабира се у храму око његовога имена.

Много је речено о Сави, много и написано, и много ће се вероватно написати, и говорити, но говор о њему је увек нов и свеж. Најмлађи хришћани, светосавци, увек изнова говоре о нашем светитељу јунаку. Ове године је окупљено преко 120 учесника, који су рецитовали и певали песме у част Светога Саве. Манифестација се одржава већ дуги низ година, и како време пролази, број учесника се све више и више увећава.

Нашем свечаном сабрању у духовном центру "Свети Јован Златоусти" претходило је литургијско сабрање, по древном хришћанском предању, да сваки рад и свако добро дело почиње молитвом.

Литургију су служили: протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, јереј Александар Мирковић, и ђакон Александар Ђорђевић. За певницом су певали чланови дечијег хора "Свети Сава" при истоименитом храму, под вођством јереја Ивана Антонијевића. Литургијску свечаност су увећали својим присуством и ђаци основне школе "Мирко Јовановић" са својим вероучитељем Предрагом Обровићем. По добром обичају, као и сваке године о Савиндану, на литургији је прочитана посланица Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, који је својој пастви написао: "Срби су зaхвaљуjући пoмoћи Свeтoг Сaвe, сa jeднe, и спрeмнoсти Србa дa слeдe Свeтoг Сaву и слушajу гa кao свoг духoвнoг oцa, учитeљa и прoсвeтитeљa, с другe стрaнe, успeли дa сe oдржe нa oвoj истoриjскoj вeтрoмeтини дo дaнa дaнaшњeгa. И дaнaс, кaдa смo пo кo знa кojи пут, пoнoвo прeд истoриjскoм oдлукoм, ми свoj oпстaнaк видимo у штo вeрниjeм слeдoвaњу путa кojи je прoпутиo и нaмa у aмaнeт oстaвиo Свeти Сaвa."

По отпојаној Литургији, пререзан је колач храмовној слави и дечијем хору "Свети Сава". Колач су умесиле чланице хора, Ангелина и Кристина Цветковић и Ђурђина Филиповић. Хор је отпевао тропаре приликом резања колача. У наставку је одржана традиционална рецитација која је ове године окупила мноштво деце, са својим родитељима и члановима породице. Савиндан је један од ретких дана који привлачи Цркви Божијој најмлађе и најстарије, сведочећи да ниједан Србин не треба да има дилему око Светога Саве, око светосавске философије живота.

ђакон Александар Ђорђевић